Teknoloji, engeli kaldırıyor

21-25 Kasım 2011 tarihleri arasında Ankara’da 5 günlük bir eğitim ve uygulama programı başlatan TeknoKamp Projesi ile bedensel engelleri nedeni ile bilgi ve yeteneğini kullanamayan gençlerimiz için yepyeni bir dönem başlıyor.

Bedeninin büyük kısmını kullanamayan özürlü gençler için aktif yaşamında ve bilgisayar ortamında çözüm fırsatları sunan TeknoKamp Projesi, her özürlü genç için kişiye özel formüller tasarlama ilkesinden yola çıkıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü himayesinde, KMT Bilişim Teknolojileri, Bilkom, Anne Carlsen Center ABD, Assistiveware (Hollanda) işbirliği ile gerçekleşecek TeknoKamp Projesi, Türkiye’deki özürlü gençlerimize umut olacak.

Günümüzde özürlü gençleri kimseye bağımlı hale gelmeden maddi ihtiyaçlarını karşılama ve hayatlarını sürdürme imkanı sağlayacak iş imkanları oldukça sınırlı. Oysa ki, bilgisayar ve internet sayesinde bedensel nitelikleri minimum düzeyde kullanıp, zeka ve yaratıcılığı öne çıkaran meslekler hayli fazla. Video kurgu, grafik tasarım, programcılık, habercilik ve hizmet sektörünün çeşitli kollarında giderek yaygınlaşan bilgi işlemeye dayalı bu iş kolları, bedeninin bir kısmını ya da büyük oranını kullanamayan özürlülerin iş yaşamına katılmasına imkan verecek nitelikte meslekler.

Türkiye’de gençlerin bedensel nitelikleri zorunlu kılmayan bu mesleklere ilgileri de oldukça fazla. 10 özürlü gencimizle pilot olarak başlatılan TeknoKamp Projesi, bu anlamda özürlü gençlerimizin kişisel engellerinden dolayı kullanmakta zorlandıkları bilgisayar ve programları kullanırken, kişiye özel çözümlerle sorunlarını ortadan kaldırmaya yönelik fırsatlar sunuyor.

Her özürlü için ayrı bir çözüm ve tasarım anlamına gelen bu proje, Türkiye’de sadece engelinden dolayı zeka ve yaratıcılığını gösteremeyen tüm özürlü gençlerin mesleki donanım ve yeteneklerine rağmen engellerinden dolayı üretememe sorununu ortadan kaldırıyor.

TeknoKamp projesinin hedefinde pilot projenin ardından, ülke genelinde TeknoKamp’ların yaygınlaştırılması amacıyla Büyükşehir Belediyelerinin Özürlü Koordinasyon ve Danışma Birimleri ile birlikte çalışarak, ilk etapta; Adana, Ankara, Antalya, Diyarbakır, İstanbul, İzmir ve Kayseri’de teknolojik altyapılar geliştirmek ve bu şehirlerde TeknoKamp’lar kurarak, buralarda sürekli eğitim merkezleri oluşturmak var.

Bu amaçla 21-25 Kasım 2011 tarihleri arasında Ankara’da başlatılan pilot TeknoKamp Projesi 5 günlük bir eğitim ve uygulama sürecinin ardından, 3 Aralık 2011, Dünya Özürlüler Günü çerçevesinde kamuoyuyla paylaşılacak.

Manşetler

DUYURU-4