TEİS vatandaşları uyardı: "Bitkisel ürünler masum değil!"

Geçtiğimiz günlerde "Sağlık açısından risk taşıyan 500'e yakın bitki aktarlardan eczane raflarına gelecek" başlığıyla basında yer alan haberde İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Saim Kerman; tıbbi bitkilerin kontrolsüz satışına izin vermeyeceklerini açıkladı.

Bugüne kadar bitkisel ürünlerin Sağlık Bakanlığı'nın denetiminde olması için defalarca kamuoyuna açıklama yaptıklarını kaydeden Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan: "Yapılan açıklamalar ve verilen sözler, daha önce olduğu gibi her ölüm olayının ardından yapılanlar gibi lafta kalmasın istiyoruz. Çünkü hiçbir bitkisel ürün göründüğü gibi masum değildir. yanlış kullanıldığında zehre dönüşebilirler. Bu yüzden sıkı bir denetime tabi olmalıdır" dedi.

 

BAKANLIĞIN AÇIKLAMASI DAHA ÖNCE OLDUĞU GİBİ  LAFTA KALMASIN

 

Ecz. Saydan açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü:

 

"Eczane eczacıları olarak elbette vatandaşlarımızın bitkisel ilaçları eczacılara danışarak alması bizleri memnun edecektir. Çünkü eczacı denetiminde satılmasıyla vatandaşlarımızın daha önce bilinçsizce tükettikleri bitkisel ürünler yüzünden sağlıklarının bozulması, boşa harcadıkları paraları ve mucizevi etkiler vaat edilmesinin önüne geçilecektir. Üstelik yanlış ilaç kullanımı sonrası tedavi için devletin ödediği masrafları da düşürecektir.

 

Ancak söz konusu açıklamanın yine bir vatandaşımızın hayatının son bulmasıyla yapılması "yapılabilecek", "satılabilecek" söylemlerinin yine günü kurtarıcı sözler olmamasını temenni ediyoruz.  Çünkü biz eczacılar olarak özellikle zayıflama ilaçlarıyla kaybettiğimiz her vatandaşımızın ardından aynı sözleri işittik. İcraat olarak ise, sadece söz konusu ilaçların toplatıldığını ancak benzer ilaçların aktar raflarında ve internet ortamında rahatlıkla satılmaya devam ettiğini gördük.

 

Üstelik İEGM'nin yaptığı açıklamada;  2010 yılında bu tür ilaçların Sağlık Bakanlığı'na geçtiği ifade edilmektedir. İçinde bulunduğumuz yıl 2012 olup, vatandaş sağlığı için son derece tehlike oluşturabilecek bu ilaçlar halen her yerde denetimsiz olarak nasıl satılabilmektedir? Anlayabilmiş değiliz.   

 

ECZACILAR, AKTARLAR KARŞI KARŞIYA GETİRİLİYOR

 

Vatandaşlarımızın her gün, her akşam seyrettikleri televizyonlarda, internette, sosyal paylaşım sitelerinde yapılan “tamamen bitkisel”, ”zararsız”, bakanlık onayı olmadığı halde “sağlık bakanlığı onaylı”, hatta "noter tasdikli" diyerek sağlığıyla oynuyorlar. Bu şarlatanlıktır, vatandaşımızı kandırmaktır.

 

 "Bu tıbbi bitkilerin içerikleri ilaç kadar etkin. Bunların kontrolsüz satışına müsaade edemeyiz. Bu bitkiler ve bunlardan yapılan kapsüller eczanelerde aynı ilaç gibi prospektüsü ile birlikte doktor ve eczacı onayıyla satılabilecek" diyen genel müdürümüzü söylediği sözlerin arkasında durmaya davet ediyoruz. Zira hayatını kaybeden bir vatandaş olduğu zaman yetkililer hemen açıklama yaparak bu sorumluluktan kurtulduklarını sanıyorlar. Bu açıklamanın da yine bir vatandaşın ölümü arkasından yapılan diğer açıklamalara benzemesini istemiyoruz.  Çünkü "500 bitki eczane raflarında olacak" denmesiyle hiçbir şey düzelmiyor. Aksine aktarlara eczacıları hedef göstererek bizi aktarlarla karşı karşıya getiriyor.  Yıllardır dile getirdiğimiz gibi ilaç şekli verilmiş her ürün ECZANEDE SATILMALIDIR. Bunun için geç kalınmış olmasına rağmen  artık yaptırımı güçlü caydırıcı cezalarla yeni ölümler olmadan bu düzensizliğin önüne geçilmelidir.  Üstelik internet üzerinden ilaç ve gıda takviyesi ürünlerin de satışının durdurulması için ciddi bir yasal düzenleme getirilmelidir.

 

Ayrıca; TEİS olarak, vatandaşlarımızı uyarmak istiyoruz: İlaçların bitkiseli, hayvansalı olmaz, İLAÇ İLAÇTIR. Dozunda, yerinde, uygun şekilde alınmadığı zaman ZEHİR olur. Hiçbir bitkisel ürün MASUM DEĞİLDİR. Kendinizin ve yakınlarınızın sağlığı için İLAÇLARINIZI ECZACINIZA DANIŞARAK, ECZANELERDEN ALIN.

 

TEİS BASIN BÜROSU

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ