TEİS: "Muayene ücreti uygulaması eczacıları canından bezdiriyor!"

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, "Hem kurumun muayene ücretini görevimiz olmadığı halde tahsil ediyoruz, hem de suçlanıyoruz" dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun muayene ücretlerini görevleri olmadığı halde tahsil eden eczacılar, bir de haberdar olmadıkları "muayene ücreti ötelemesinden" dolayı ceza yağmuruna tutulmuş durumdalar.

1 Kasım 2013 tarihinde TEB ile SGK arasında imzalanan ek protokol yüzünden yaşanan sıkıntıların eczacıları canından bezdirdiğini söyleyen Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, "Hem kurumun muayene ücretini görevimiz olmadığı halde tahsil ediyoruz, hem de suçlanıyoruz" dedi.

Saydan açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Eczanelerimizden SGK'nun muayene ücretlerinin tahsiline TEİS olarak hep karşı çıktık. Bununla ilgili Danıştay ‘da 6 davamız devam etmektedir. Hastanelerden tahsilinin zor olduğu gerekçesi ile kurum tarafından bu talebimiz sürekli reddedilmiştir. Özel hastanelerde, devlet hastanelerinde vezneler olmasına rağmen 24 bin eczane muayene tahsil veznesi olarak kullanılmaktadır. Aile hekimlerine konan muayene ücreti sendikamızca açılan dava ile Danıştay tarafından durdurulunca ismi değişerek “reçete katılım payı“ olmuştur. Hastanın reçetesine bir kutu bile ilaç yazılmış olsa, aile hekimliğinde reçete yazdırıp, eczanelerimize gelen vatandaşlarımız, 3 lira para ödemekte ve bu parayı kurum bize tahsil ettirmektedir.

Devlet  ve Üniversite hastanelerinde muayene ücreti 5 lira, reçete yazdırırsa 8 lira, özel hastanelerde muayene ücreti 12 lira, reçete yazdırırsa 15 liradır.

Devlet hastanelerine giden vatandaş, muayene oluyor, eczanelerimize geldiğinde reçete alırsa 3 lira ödüyor. Hastaneye ait muayene ücreti hastane fatura kestiği zaman  yani yaklaşık 1 ay sonra sisteme işlenmektedir. Vatandaş hastaneye gidip eczanemize geldiğinde o günkü muayenesinin 5 lirası çıkmıyor, varsa eski muayene ücretleri çıkıyor. Bu da hastalarla bizi karşı karşıya getirmektedir."

Kurumun vatandaşları muayene ücretine alıştırmak için, uygulamanın başlangıcında uzun bir süre geçmiş muayene ücretleri için öteleme ve taksitlendirme gibi seçenekler getirdiğini söyleyen Saydan, vatandaş duruma alışınca bu uygulamanın kaldırıldığını belirtti.

Saydan, "Muayene ücreti tahsili en çok nöbetlerimizde ve yatan hastalarımıza eczanelerimizden aldırılan ilaçlarda dayanılmaz boyuta ulaşmaktadır" diyerek şöyle devam etti:

"Gece hastaneye giden ve reçetesini almaya eczanelerimize gelen vatandaşlarımız geçmiş muayene ücretleri yüzünden mağdur olmakta ve ilaçlarını alamaz duruma gelmektedir. O can havliyle de her türlü sözlü veya tartaklanmaya varacak boyutlara gelen fiili saldırı durumlarıyla karşılaşmaktayız.

Ayrıca; Hastanede yatan hasta yoğun bakımda olabiliyor veya yanında refakatçisi olmayabiliyor, hastanede yatan bir insandan “muayene ücreti“ istemek o kadar zor bir durum ki, anlatamayız. Kuruma sendika olarak başvurduk, hasta yatarken “geçmiş muayene ücretleri çıkmasın“, taburcu olduğu zaman ilk reçetede çıksın diye. SGK kabul etmedi. Yatan hastada muayene ücreti yok, ama geçmişte gittiği hastanelerden olan muayene ücretleri hem vatandaşımıza hem de bizlere eziyet olmaktadır.

Muayene ücreti tahsili için bu kadar eziyet çekerken, 1 Kasım 2013 tarihinde kurum protokole eczacıların çektiği eziyet yetmiyormuş gibi ceza maddesi koymuştur. Bu durumun yaşanacağını önceden görüp 2012 yılında eczanelerimiz için “reçete ve döküm silmeye ait özel şifre“ istedik. SGK sistemleri, bu şifreyi verebilecek durumda olmasına rağmen “alt şifre“ eczacılarımıza verilmekten imtina edilmiştir. Kötü niyetli kişilerce veya hastalar ilaçlarını alırken farklı eczanelere uğrayıp reçete sildirmelerinden dolayı kaynaklanan “muayene ücreti öteleme“ eczacılarımıza reçete başına 250 lira ceza olarak gelmektedir. Kurumun muayene ücretlerini tahsil ederken yaşadıklarımız yetmiyormuş gibi, “muayene ücreti ötelenmesinden” haberi bile olmayan üyelerimiz ve meslektaşlarımız perişan durumdadır. Halbuki istenen “alt şifre“ verilmiş olsaydı bunların çoğu yaşanmayacaktı. TEİS olarak alt şifre vermeyen ve 1 Kasım 2013 protokolüne bu cezayı getiren kurumun pek de iyi niyetli olmadığını  eczacılarımıza adeta tuzak kurduğunu düşünüyor ve önyargılı bu cezalandırma yöntemini protesto ediyoruz.

Eczane eczacılarının sendikası olarak SGK'nın muayene ücretlerini tahsil etmek istemediğimizi, bu ücretleri tahsil etmek için hakaret işitmek, darp edilmek zorunda kalmaktan bıktığımızı yetkililerin ve kamuoyunun bilgisine tekrar sunuyor, muayene ücretlerinin eczanelerden tahsili uygulamasına artık bir son verilmesini istiyoruz."

Manşetler

DUYURU-4