TEİS: "İlaç fiyatları artmadı, %90 azaldı"

Saydan "İlaç fiyatları artmadı % 90 azaldı, bir iki ilacın fiyatındaki değişikliğin tüm ilaç fiyatlarının arttığı şeklinde yorumlanması son derece yanlıştır"

Yazılı ve görsel medyada, piyasadaki iki ilacın fiyatındaki artışla ilgili olarak, ilaç fiyatlarının % 90 arttığına yönelik haberlere ilişkin yazılı bir açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan “İlaç fiyatları artmadı % 90 azaldı, bir iki ilacın fiyatındaki değişikliğin tüm ilaç fiyatlarının arttığı şeklinde yorumlanması son derece yanlıştır" diye konuştu.

Saydan'ın açıklaması şöyle;

"Bilindiği üzere 2004 yılında yapılan İlaç fiyat Kararnamesindeki düzenleme ile ülkemizdeki mevcut ilaç fiyatlandırma yöntemi tamamen değişmiş, Avrupa'daki beş ülke referans alınarak yeni bir fiyatlandırma ve karlılık yöntemi benimsenerek uygulamaya geçirilimiştir. 2005 yılında SSK ve Yeşilkartlıların serbest eczanelere açılım sürecinde de ilaç firmalarının devlete eczacılar üzerinden Kamu İskontosu yapması yönünde düzenleme yapılarak, sosyal güvenlik şemsiyesinin genişlemesinden oluşan artışa rağmen devletin ilaç harcamasının artması engellenmiştir. 

Yaşanan bu değişim sürecinde eczacılar tüm birikimlerini oluşan indirimler nedeniyle uğradıkları zararı telafi etmek için harcamışlar, emeklerinin birikimi olan raflarındaki ilaçlarda uğradıkları zararın ilaç firmalarınca telafi edilmemesinin yanısıra, artan işletme maliyetlerine ve masraflara rağmen düşen fiyat ver karlılıklarla hayatta kalma mücadelesi vermişlerdir.

Son 10 yıl içerisinde fiyat indirimi ve Kamu Kurum İskontosu uygulaması ile ilaç fiyatları iddia edilenin aksine artmak bir yana %90 azalmıştır.

Örneğin; 1 Nisan 2003'te 115 TL tutan; antibiyotik, öksürük şurubu, analjezik ve antidepresandan oluşan bir reçete için devlet 1 Ocak 2013'te 23 TL öder hale gelmiştir.

Oluşan bu düşüşün yanısıra son on yıldaki enflasyon artışı da göz önünde bulundurulduğunda eczacıların uğradıkları ve telafi edilmeyen kayıp % 90'ın üzerinde olmuştur.

Son günlerde fiyatları % 90 arttığı söylenen iki ilacın fiyatlarında da aslında bir artış değil, yapılan indirimin geri alınması söz konusudur. 12 Ocak 2010'da 18,25 TL olan kamu fiyatının, süreç içinde 9,33 TL'ye düşürülmesi sonrası referans değişikliği vb. nedenlerle 12 Ocak 2013'te yapılan düzenleme ile aynı ilacın kamu fiyatı 17,36 TL'ye yükseltilmiştir. Görüldüğü gibi % 90 arttığı iddia edilen ilacın şu anki fiyatı bile 2010'daki fiyatından düşüktür. Diğer ilaç için de durum farklı değildir. Yani bir artış değil, mevcut düzenlemeler çerçevesinde bir düzeltme söz konusudur. Piyasada aktif olarak bulunan 4 bin kalem ilaçtan sadece ikisinde yapılan değişikliğin tüm ilaç fiyatlarının % 90 arttığı şeklinde yorumlanması son derece yanlıştır.

Ayrıca; son dört senedir ilaç fiyatları ve ilaç harcamaları artmamıştır. İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan döviz kuru güncellenmemiştir. Dolayısıyla ne devletimizin ne de halkımızın ilaç harcamasında bir artış söz konusu değildir. Oluşan artış sadece devletin aldığı muayene ücretlerindedir.

Biz; TEİS olarak bu vesileyle yeni Sağlık Bakanımıza eczacıların fiyat indirimlerinden oluşan zararlarının karşılanması için güçlü bir irade ortaya koyması, kanayan yara haline gelen bu sorunumuza bir an önce çözüm bulması çağrımızı yineliyor ve halkımızın sorunlarına ilaç olabilmemiz için sorunlarımıza 'ilaç' olunmasını istiyoruz."

Manşetler

DUYURU-4