TEİS: "%2,5'luk fiyat artışı bulunmayan ilaçlara deva olmayacak!"

TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan "İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan resmi Euro kuru yapılan %2,5'luk artışı hesaba katarsak kur göreceli olarak 2,76 TL'ye yükseldi, güncel kura göre, Euro bugün itibariyle 5,55 seviyesinde bulunuyor."

İlaç fiyatlandırmasında kullanılan 1 Euro için 2,69 lira olan ilaç kuru değiştirilmeksizin 31 Mayıs 2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Bakanlar Kurulu kararı ile tüm ilaçlarda TL bazında %2,5 artış gerçekleştirilecek. Bu artışa ilişkin yazılı açıklama yapan TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan “İlaç fiyatlandırmasına esas olarak alınan ve gerçek değerinin yarısı kadar olan Euro kuru yüzünden hastalarımız yine eczanelerimizde ilaç yokluğu sorunu ile karşı karşıya kalacaktır" dedi.

Eczacı Nurten Saydan, ilaç fiyatlarında gerçekleştirilen %2,5'luk artışın kur bazında 7 kuruşluk bir artışa tekabül ettiğini söyleyerek konuyla ilgili şunları kaydetti:

"İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan resmi Euro kuru hâlâ 2,69TL olarak hesaplanıyor. Yapılan %2,5'luk artışı hesaba katarsak kur göreceli olarak 2,76 TL'ye yükseldi. Ancak ilaçta kullanılan kur seviyesinin güncel kurun çok altında olmasından kaynaklı olarak piyasada bulunamayan ilaç sorununun devam edeceğini düşünüyoruz. Zira; güncel kura göre, Euro bugün itibariyle 5,55 seviyesinde bulunuyor. İthal edilen ilaçların güncel kura göre ithalatında sıkıntılar yaşanmaya devam edecektir."

İLAÇ İTHALİ GÜN GEÇTİKÇE ZORLAŞIYOR!

Türkiye'de bulunamayan ilaç sorununun çözülemediğini söyleyen Saydan şöyle devam etti:

"Yanlış ilaç fiyat politikaları ve buna bağlı olarak ekonomik kriz yaşayan ülkelerin referans alınması yüzünden önemli ölçüde ilacın ithali zorlaşmaktadır. Özellikle güncel sorun olarak göz damlaları eczanelerde bulunamamaktadır. Sağlık Bakanlığı'nın uyguladığı düşük kur yüzünden ilaç firmaları bu ilaçları getiremiyor. İthalatçı firmalar yurtdışında satılan ilacını buraya getirdiğinde yarı fiyatından da aşağıda satmak zorunda kalıyor. Üretim maliyeti ve Türkiye'deki fiyat politikası yüzünden ilacını ya az getiriyor ya da hiç getirmiyor. Bu yüzden de ilaç sıkıntısı oluşuyor.

Yetkililerin, ellerindeki imkanlarla ilacın ülkemizde her zaman bulunabilir ve ulaşılabilir olmasını sağlaması gerekmektedir. Bulunamayan ilaç en pahalı ilaçtır. Yerli ilaç üretimi ve kullanımı özendirme çalışmaları hızlandırılmalıdır. Reel ekonominin kurallarına uygun davranılması ve güncel kurun ekonomik gerçeklere mutlaka uygun hale getirilmesi gerekmektedir.”

İLLER ARASI TAKAS YAPILAMIYOR !

Ayrıca, farklı illerdeki eczaneler arası ilaç takasının yasak olmasından dolayı bazı hastaların ilacını ulaştırmakta eczaneler sıkıntı yaşamaya devam etmektedir. Bu durum hastaların ilaca erişimini engellemektedir. Tükendiği için depodan temin edemedikleri veya miadı yaklaştığı için deponun iade almadığı ilaçları, eczacıların il dışındaki eczanelerle takas etmelerinin ve hastaya derhal ulaştırmalarının engellenmesi, hem sağlık hakkını ihlal etmekte hem de eczacıların ticari faaliyet özgürlüğünü kısıtlamaktadır.

TEİS olarak vatandaşlarımıza ve kamuoyuna tekrar hatırlatmak isteriz ki; sağlıktan tasarruf olmaz, bulunmayan ilaç en pahalı ilaçtır. Bulunmayan ilacın sorumlusu eczacılarınız değildir.”

Manşetler