Sağlık çalışanları olarak bu risklerin başında enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riski geldiğini kaydeden Aslan, "Hekimler başta olmak üzere bütün sağlık çalışanları, gerek eğitim alırken ve gerekse mesleklerini icra ederken çeşitli hastalıklara yakalanma riski ile karşı karşıya kalmaktadır. Enfeksiyon hastalıklarına müdahale eden sağlık çalışanları enfeksiyondan korunmak için ne kadar özen gösterirse göstersin, kendilerine tanı ve tedavi için başvuran hastalardan enfeksiyon kapma riski ile karşı karşıyadır. Hasta yoğunluğu nedeni ile kendini yeterince koruyamama, kaza ile iğne batması veya kesici aletlerle yaralanma enfeksiyon bulaşmasının en sık nedenleridir. Sağlık çalışanları ayrıca solunum yolu ile bulaşan hastalıklara karşı da tehlike altındadır. Bunlar normal grip, domuz gribi, kuş gribi, soğuk algınlığı, SARS, zatürre, tonsillo farejit gibi bir çok hastalığa yol açan çeşitli virüs enfeksiyonlarıdır. Ayrıca tüberküloz menenjit ve kan dolaşımı enfeksiyonuna yol açan meningokok enfeksiyonları, Suçiçeği, Kızamık, Kızamıkçık ve Kabakulak'ı da sayabiliriz" dedi.
Kan yolu ile bulaşan 'AİDS, Hepatit B, C, D, G ve Kırım Kongo Kanamalı Hastalığı'nın yanı sıra sağlık çalışanlarının radyasyona maruz kalma sonucu film (Grafi) çekerken veya radyoterapi uygularken alınan radyasyon nedeni ile hastalanma riski bulunduğuna da dikkat çeken Prof. Dr. Yakup Aslan, tüm bunların yanında sağlık çalışanlarının zaman zaman psikolojik sorunlarla karşı karşıya geldiğini kaydetti.
Prof. Dr. Yakup Aslan, "Sağlık çalışanları maruz kaldıkları psikolojik ve fiziki şiddet, iş yükünün aşırı fazla olması, ailesine yeterince zaman ayıramama ve sürekli şikayet edilme gibi nedenlerle değişik psikososyal hastalıklarla karşı karşıya kalmaktadır. Depresyon, anksiyete, panik atak, aile içi geçimsizlik ve boşanma yaşanan sorunlardan sadece birkaçıdır" diye konuştu.
Alınacak bir takım önlemlerle bu risklerin en aza indirilebileceğini ifade eden Aslan,"Sağlık çalışanlarının bu hastalıklara yakalanma riskini tamamen yok etmek mümkün olmasa da alınacak önlemler ile bunlar minimuma indirilebilir. Bu konuda eğitim de çok önemli. Sağlık çalışanları, karşılaşabilecekleri meslek hastalıklarından korunma yöntemleri ile ilgili olarak hem eğitim-öğretim aşamasında hem de mesleklerini icra aşamasında eğitilmelidir. Ayrıca sağlık çalışanlarının hizmet verdikleri hasta sayısı çok fazla ve çalışma saatleri çok uzundur. Bu durumların düzelmesi hem kendilerini hem de hastalarını koruma kalitesini yükseltir. Ayrıca, ailelerine zaman ayırmalarına ve aile bütünlüğünü korumalarına yardımcı olur. Son yıllarda ciddi bir artış gösteren sağlıkta şiddetin önlenmesi için pek çok girişim yapılabilir. Bunların en önemlisi, uzun zamandır beklenen ancak bir türlü çıkartılmayan kamu görevlilerine yönelik şiddet ile ilgili yasadır" ifadelerini kullandı.