Türk Diş Hekimleri Birliği'nce, hükümetin uyguladığı yetersiz ağız ve diş sağlığı politikalarının, ağız ve diş sağlığı harcamalarının artmasına ve genel sağlıkla ilgili ciddi sorunların ortaya çıkmasına neden olduğu vurgulandı.
Türk Diş Hekimleri Birliği tarafından yapılan açıklamada, hükümetin ağız ve diş sağlığı ile ilgili politikalarının yetersiz ve yanlış olduğu eleştirisinde bulunuldu. Önlenebilir hastalık grubunda tanımlanan, diş ve diş eti hastalıklarına yönelik koruyucu amaçlı ulusal bir projenin bugüne kadar başlatılmadığı belirtilerek, bu durumun ağız ve diş sağlığı harcamalarının artmasına ve genel sağlıkla ilgili ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olduğunun altı çizildi. Açıklamada, "Vatandaşına ağız ve diş sağlığı hizmeti vereceğini taahhüt etmesine karşın Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı bireylerin dişhekimliği hizmetlerine ulaşmasını resmi kurumlardaki dişhekimleri ile sınırlandırarak vatandaşın hekim seçme özgürlüğünü engellenmektedir" denildi. Kamu kurumlarına istihdamda, dişhekimi olmayan yerlere öncelik verilmesi gerekirken, dişhekimlerinin yoğun olduğu yerlere dişhekimi atamalarının yapıldığına dikkat çekilerek, bu durumun dişhekimlerinin belli il ve ilçelerde yoğunlaşmasına neden olunduğu ve vatandaşın hizmete erişmesinin sağlanamadığı ifade edildi.
Ayrıca her türlü teknik donanıma sahip hazır kurulu bulunan muayenehanelerden hizmet almak yerine, yeni sağlık üniteleri açılarak devletin kısıtlı kaynaklarının heba edildiği kaydedilen açıklamada, "Böylece dişhekimlerinin muayenehanelerinde daha da mağdur olmalarına sebep olunmaktadır. Geçmiş hükümetler döneminden günümüze devam eden plansız uygulamaların toplumun ağız ve diş sağlığı sorunlarını gidermediği ortada iken, bu yanlışlarda ısrar edilmesini anlamak mümkün değildir" denildi.