TDB'den hizmet alım sürecine ilişkin önemli açıklama

TDB, en son olarak 18 Eylül 2008 tarihinde toplumun ağız-diş sağlığı ihtiyaçlarının karşılanabilmesi ve gerekli koruyucu uygulamaların yapılabilmesi amacıyla ilgili kamu kurumlarına; halkın ve ...

TDB, en son olarak 18 Eylül 2008 tarihinde toplumun ağız-diş sağlığı ihtiyaçlarının karşılanabilmesi ve gerekli koruyucu uygulamaların yapılabilmesi amacıyla ilgili kamu kurumlarına; halkın ve dişhekimlerinin taleplerini ortaklaştıran, serbest dişhekimlerinden de hizmet alınmasına yönelik teklifini sunmuştur.

TDB, sunduğu teklifleri her zaman ülke koşullarını göz önüne alarak vermiş ve vermeye devam edecektir. Ancak bu konuda olumlu bir yaklaşımı bugüne kadar görememiştir.
TDB, hizmet alımının gerekliliğini birçok kez değişik platformlarda yinelemiş ancak birbirinden çelişkili açıklamalar nedeniyle gereken siyasi irade desteğini bir türlü bulamamış, Sayın Başbakanın talimatlarıyla yaklaşık 1 yıl süren teknik çalışmalar ve harcanan yoğun emek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın 3 Eylül 2009 tarihinde yapmış olduğu açıklama ile sona erdirilmiştir.

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep AKDAĞ, 19 Ocak 2011 tarihinde Ankara'da Tepebaşı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'ni ziyareti sırasında yaptığı açıklamada; serbest dişhekimlerinden hizmet alınmasıyla ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu'nun görüşmelerinin sürdüğünü, bu konuda bir gelişme olabileceğini ifade etmiştir.

Oysa 12 Ocak 2011 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Dr. Mehmet Emin ZARARSIZ ile yapılan görüşmede; ".kısa vadede ağız diş sağlığı hizmetlerinin alınması önceliklerimiz arasında değildir" açıklamasıyla hizmet alımı konusunda Sağlık Bakanlığı'ndan farklı düşündüklerini açıkça ortaya koymuştur.

Aynı görüşmede Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Dr.Hasan ÇAĞIL ise; ".sağlık ocağı zemininde bölge tabanlı bir yapı da oluşturulabilir, bu durumda muhatap Sağlık Bakanlığı'dır" diyerek Sağlık Bakanlığı'nı adres göstermiştir.
Bu açıklamalardan ve de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın ısrarlı randevu taleplerimize karşılık vermemesinden, Hükümetin hizmet alımına yönelik siyasi iradesinin henüz hazır olmadığını görmekteyiz.

TDB'nin hem hizmeti kullananların (halkın), hem hizmeti sunanların (dişhekimlerinin), hem de hizmeti finanse eden kamunun (SGK) yararlanacağı projesi; koruyucu dişhekimliği hizmetlerini önceleyen, toplumun hizmete daha rahat ulaşması sonucu memnuniyetini arttıran, sürdürülebilir, denetlenebilir ve kamuya yıllık maksimum maliyeti belli olan bir öneridir. Bu önerinin uygulanması halinde ülke kaynaklarının daha verimli kullanılması sonucu sağlıklı nesiller yetiştirilmesi hedefine ulaşılmış olacaktır.
Hizmet alımına ilişkin ısrarlı tutumumuzun kararlılıkla devam edeceğinin altını çizerken, bugüne kadar hiçbir sonuç alınamamış olmasının nedenini ve sorumlularını da meslektaşlarımızın ve halkımızın dikkatlerine sunarım.

Prof.Dr. Taner YÜCEL
Türk Dişhekimleri Birliği
Genel Başkanı
 

Manşetler

DUYURU-4