Tayland'da taşıyıcı annelik yasaklandı

Tayland'da cunta yönetimi, kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan ticari amaçlı taşıyıcı anneliği yasakladı.

Bangkok Post gazetesine göre, Ulusal Yasama Meclisinde oylamaya sunulan kanun tasarısı 2 ret, 6 çekimsere karşı 117 lehte oyla kabul edildi. Gazete, tasarının meclisteki görüşmesi sırasında bazı üyelerin, taşıyıcı annelik sektörünün çocuk sahibi olamayan kişilerin sorunlara cevap bulmakta iyi bir yöntem olduğunu belirterek, çocukların ailenin önemli bir parçası olduğunu kaydetti.

Tasarının lehinde oy kullanan üyeler ise ahlaki ve yasal olmayan yöntem olan taşıyıcı anneliğin amacını aştığını ifade etti.

Ülkede, Avustralyalı bir çiftin taşıyıcı anne yoluyla edindikleri ikizlerden sadece sağlıklı olan kız bebeği alarak ülkelerine dönmeleri, down sendromlu erkek bebeğiyse Taylandlı taşıyıcı anneye bırakmaları ve Japonya'da zengin bir ailenin oğlu olan ve Tayland'da taşıyıcı anneler yoluyla en az 14 çocuk sahibi olduğundan şüphelenilen Mitsutoki Şigeta olayının basına yansıması kamuoyunda tepkilere neden olmuştu.

Ancak bu konuda hiçbir kanuni düzenlemenin bulunmamasından kaynaklanan nedenlerle son zamanlarda ortaya çıkan suistimal olayları, ülkede bu yöntemin sorgulanmasına yol açmıştı. Taşıyıcı annelik ile ilgili yasal bir mevzuatın bulunmadığı Tayland'da doğal yollardan çocuk sahibi olamayan çiftler için bu yöntem son bir çare olarak görülüyor.

Tayland Sağlık Bakanlığına bağlı Sağlık Hizmeti Destek Bölümünün verilerine göre, ticari taşıyıcı annelik endüstrisi ülkede yılda 125 milyon dolar gelir getiren bir sektör haline geldi. Taşıyıcı anneliğin yaklaşık 14 bin dolar olarak belirlenmiş bedelinden en büyük hisseyi ise bu sahada faaliyet gösteren kurumlar alıyor.

Büyük çoğunluğu yabancılara ait 20 kadar taşıyıcı annelik kurumunun bulunduğu Tayland'da, sektör özellikle Hindistan'da taşıyıcı anneliğe yönelik daha sıkı düzenlemelerin yürürlüğe girdiği 2012'den itibaren daha da büyümüş durumda.

Manşetler