Tayin olan sözleşmeli memur artık harcırah alabilecek

Kamudaki sözleşmeli-kadrolu ayrımı pek çok sorunu beraberinde getiriyor. Kadrolu personelin sahip olduğu sosyal haklar, sözleşmeli personelden esirgeniyor.

Bu haklardan biri de harcırah. Kadrolu memurlara, tayin sebebiyle nakliye ve yol masrafı için ödenen bu para, sözleşmeli memura verilmiyor. Bu uygulama sözleşmeli personele imzalatılan hizmet sözleşmesindeki "Sözleşmeli personele geçici görev yolluğu dışında harcırah ödenmez." ibaresine dayanıyor. Kamudaki 250 bin sözleşmeli memurun mağduriyetine yol açan bu madde, yargıya taşındı. Sağlık-Sen, sözleşmeli memurun da harcırah alabilmesi için bu maddenin iptali istemiyle Danıştay'a dava açtı. Danıştay 5. Dairesi, sözleşmeli memurların hizmet sözleşmesindeki harcırah hakkını engelleyen bu maddenin yürürlüğünü durdurdu. Böylece 250 bin sözleşmeli memura, tayin ve becayiş durumunda harcırah alma hakkı doğdu. Danıştay, kararında sözleşmelilerin de diğer memurlar gibi harcırah hakkı bulunduğu sonucuna vardı. Bugüne kadar sözleşmeli memurlar, harcırah hakkı için tek tek dava açma yoluna gidiyordu. Ancak Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararından sonra buna da gerek kalmadı. Sözleşmeli memur doğrudan harcırah alabilecek. Harcırah miktarı, tayin edilen adrese göre değişiyor. Yakın iller arasındaki tayinlerde harcırah düşük kalırken mesafe uzadıkça kilometre hesabı nedeniyle harcırah artıyor. Buna göre memurlar tayin ya da becayiş durumunda bin ile 2500 TL arasında harcırah alıyorlar.

Danıştay yürütmeyi durdurma gerekçesinde tayin veya atama sonucu görev yeri değişen çalışanların karşı karşıya kaldıkları parasal külfetin kamu idaresince karşılanacağına dair yasal düzenlemeler bulunduğuna dikkat çekti. Bu düzenlemenin idarenin sözleşmeye koyacağı bir madde ile engellenemeyeceğine işaret edildi.
 

Manşetler