Tatil hastalıklarına dikkat!

Tatil her yıl yüz binlerce insanı 'hasta' ediyor Bunu önlemek için seyahat öncesi birkaç küçük tedbir ve aşı yaptırmak yeterli.

Her yıl tatil için yollara düşenlerin yüzde 22 - 64’ü seyahatle ilgili sağlık sorunları yaşıyor. Tatili zehir eden sağlık sorunları arasında, yaz aylarında sıklıkla görülen enfeksiyonlar üst sırada yer alıyor. Bayındır Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Aslı Karademir, “Seyahate çıkmadan önce birkaç küçük tedbir ve aşı yaptırmakla tatil keyfini sağlık sorunu yaşamadan çıkartmak mümkün” dedi.

Aşıları unutmayın
Zorunlu Aşılar: Dünya Sağlık Örgütü’nün yapılmasını zorunlu tuttuğu ‘sarıhumma’ aşısı yurtdışı seyahatlerde ihmal edilmemeli. Ayrıca hac ve umre seyahatlerinde zorunlu hale Meningokok aşısı ihmal edilmemeli.

Rutin Aşılar: Aşılama takviminde bulunması gereken aşılar, seyahat öncesi gözden geçirilmeli. Tetanos aşısı gibi aşıların üzerinden 10 yıl geçtiyse aşı tekrar yapılmalı.
Önerilen Aşılar: Bu aşılar seyahat edecek kişilere seyahat planı çerçevesinde hastalık riskleri değerlendirilerek ve yarar-zarar hesabı yapılarak önerilmelidir.

Enfeksiyona dikkat
Birçok enfeksiyon hastalığı su ve yiyeceklerden geçer. Bu nedenle oda sıcaklığında bekleyen pişmiş yiyecekler yenmemeli, tamamen pişmiş ve hâlâ sıcak olan yemekler tercih edilmelidir.

Ayrıca, seyahatte yeni yer ve tatlar keşfetme isteği sıklıkla ishale neden olur. Elleri sık sık yıkamak, ambalajlı su ve yiyeceklerin tüketilmesi koruma sağlar. Buna rağmen ishal geliştiyse bol bol su içmek ve 3 günden uzun süren ishal için bir sağlık kuruluşuna gitmek gerekir.

Böcek ve parazitlerden korunmak için vücudu kapatacak giysiler tercih edilmeli. Böcek uzaklaştırıcılar 6 saat arayla sıkılmalı.

Sıtmadan korunmak
Dünyanın birçok ülkesinde farklı sıtma türleri mevcut. Danışma merkezlerinden, gidilecek ülkede bulunan sıtma türü hakkında bilgi alarak önerilen ilaçlar uygulanmalıdır. Seyahat dönüşü 3 ay içinde yüksek ateş meydana gelirse sıtma riski değerlendirilmeli.

Özellikle 3. Dünya Ülkeleri’ne yapılan seyahatlerde, kalabalık ortamlarda öksüren kişilerden uzak durulmaya çalışılmalı.

HIV ve cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklara maruz kalmamak için cinsel ilişki sırasında mutlaka kondom kullanın.

Seyahat sırasında herhangi bir nedenle sağlık kuruluşuna başvurmak gerektiğinde işlemlerde kullanılacak iğnelerin mutlaka tek kullanımlık olmasına dikkat edilmeli, ayrıca turistik bölgelerde dövme, piercing gibi işlemler yaptırmaktan kaçınılmalı.

Manşetler

DUYURU-4