"Tamoksifen ilacının Türkiye'de ruhsatlandırılması ve üretimine başlandı"

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Gümüş: "Meme kanserinde kullanılan tamoksifen ilacının Türkiye'de ruhsatlandırılması ve üretimine başlandı. Bu hafta 50 bin kutu eczanelere verildi, önümüzdeki hafta da 50 bin kutu peyderpey sahaya verilecek."

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, "Meme kanserinde kullanılan tamoksifen ilacının Türkiye'de ruhsatlandırılması ve üretimine başlandı. Bu hafta 50 bin kutu eczanelere verildi, önümüzdeki hafta da 50 bin kutu peyderpey sahaya verilecek. Artık meme kanseri ilacı Türkiye'de üretiliyor, herhangi bir ilaç bulma sorunu kalmayacak." dedi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Sağlık İhtisas Komitesi ve Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu işbirliğinde düzenlenen, "Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu PIC/S Üyeliği Bilgilendirme Toplantısı", İTO’da yapıldı. Toplantıda konuşan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Gümüş, Türkiye'nin Uluslararası İlaç Denetim Birliği (PIC/S) üyeliğine kabul edilmesinin sağlık sektöründe önemli bir gelişme olduğunu ve herkesi gururlandırdığını söyledi.

Sağlık sektörünün denetlenebilir olması gerektiğine dikkati çeken Gümüş, sağlığın gobal bir malzeme ve ürün olduğunu ifade ederek, yeni dönemin denetlenebilir sağlık çıktılarının ölçülebildiği bir dönem olduğunu anlattı.

Prof. Dr. Gümüş, şunları kaydetti:

"Dünyaya açılmak istiyoruz. Hem ilaç hem sağlık hizmetinde yeni dönemdeki hedefimiz, bütün dünyada bizden bu hizmeti bekleyenlere ulaşmaktır. Bu çerçevede çalışmalarımıza devam ediyoruz. Tabii 30 yıllık bir geçmişten bahsediyoruz; ne kadar zor olduğunu bu işlerin, uzun süreden beri sabır gerektirdiğini, burada bir daha görmüş olduk. Kaliteli bir ürünün ortaya çıkması yıllar boyu hizmet gerektiriyor. Çok kesimin emeğini gerektiriyor. ABD, İsviçre, İngiltere, Almanya, Kanada, Japonya gibi ülkelerin tanımış olduğu bir birliğe üye olmak, artık bundan sonraki süreçte, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'muzun verdiği ruhsatların daha tanınır hale gelmiş olmasını sağlamış oluyor."

"Türkiye'nin yeni vizyonunda sürdürülebilir sağlık hizmeti, verimli kaliteli sağlık hizmeti, kullanmış olduğumuz materyallerin, malzemelerin, Türkiye'de üretim oranlarının yükseldiği bir sağlık hizmetini gündemimize alıyoruz." diyen Gümüş, bu çerçevede yaklaşık 2015 yılından itibaren, iki yıldan fazla sağlık endüstrilerinin gelişmesi ile ilgili çalıştıklarını belirtti.

Gümüş, "Sağlıkta tükettiğimiz aşıların, ilaçların, tıbbi malzemelerin, Türkiye'de üretilmelerini sağlamak ve teşvik etmek. Tabii bunu yaparken yabancı firmaların da ithal ürünlerin de tamamen yok edilmesi değil, onlardan da istifa ederek, bu kabiliyetin Türkiye'de gelişmesini hedefliyoruz. Çünkü Türkiye, sadece kendi ülkesine değil, bize komşu birçok ülkeye hizmet verebilecek kapasitede, dünyanın merkezinde bir ülke." diye konuştu.

Toplantıda basının sorularını da cevaplayan Gümüş, üyeliğin 15 yıldır uğraşılan bir konu olduğunu ve bunun gerçekleştiğini belirtti. Üyeliğin ilaç ihracatına etkisiyle ilgili soruya ise Prof. Dr. Eyüp Gümüş, şu cevabı verdi:

"Bu belgenin verilmesi, Türkiye'de üretilen ilaçlara, özellikle bu birlik üyeleri açısından daha güvenilir hale gelmiş oldu. Sonuç olarak Türkiye'de yerli ilaç üretimini arttırmak, hem ülkemizde hem de uluslararası anlamda ihracat potansiyelini arttırmak. İşte bu kalite belgesiyle, birçok ülke bizi sorgulamadan ilaçlarımızı kullanabilecek. Kanser ilaçlarında bir sıkıntı yok Türkiye'de, her türlü ilacı getiriyoruz. Ülkemizde üretilmiyorsa ithal ediyoruz. Şu anda ülkemizde kanser tedavisi ile ilgili herhangi bir ilaç sorunu yok. Meme kanseri ile ilgili bir sorun vardı, zaman zaman bulunmuyordu ancak yeni önümüzdeki günlerde, Türkiye'de yerli meme kanseri ilacı da sisteme girecek. Türkiye'de biz artık tükettiğimiz ilaçları üretmekle ilgili özel bir çalışma yapıyoruz. Yani ülke ilaç üretiminde kendine yeter olsun ve gerektiğinde yurt dışına da ihracat potansiyeli olsun, istiyoruz. Meme kanserinde kullanılan tamoksifen ilacının Türkiye'de ruhsatlandırılması ve üretimine başlandı. Bu hafta 50 bin kutu eczanelere verildi, önümüzdeki hafta da 50 bin kutu peyderpey sahaya verilecek. Artık meme kanseri ilacı Türkiye'de üretiliyor, herhangi bir ilaç bulma sorunu kalmayacak."

- Türkiye'nin PIC/S üyeliği

İTO Yönetim Kurulu Üyesi ve Sağlık İhtisas Komitesi Başkanı Öztürk Oran ise toplantıda şu açıklamalarda bulundu:

"Bildiğiniz üzere ülkemiz, aralarında İsviçre, ABD, İngiltere, İrlanda, Almanya, Kanada ve Japonya gibi ilaç sektöründe önde gelen ülkelerin de yer aldığı Uluslararası İlaç Denetim Birliği (PIC/S) üyeliğine kabul edildi. Ülkemiz 2023 hedeflerine giderken, her alanda büyük değişimler hissedilmektedir. Şüphesiz bu değişimlerin hissedildiği alanlardan biri sağlık sektörü. Kendisini bölgesel sağlık merkezi olarak tanımlayan Türkiye, hizmet sunumundan finansmanına, insan gücünden bilgi sistemine kadar reform niteliğindeki dönüşüm programıyla hedefe hızla ilerliyor."

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ