Tamgünde cevapsız sorular

Sağlık Bakanlığı açıklamasında, Tamgün Yasası’ nın ne tür yararlar getireceği sıralanmış durumda.

TAMGÜN YASA TASARISI’ NDA
CEVAPSIZ KALAN SORULAR
 
            Sağlık Bakanlığı açıklamasında, Tamgün Yasası’ nın ne tür yararlar getireceği sıralanmış durumda. Açıklamanın geneline bakıldığında, belirgin ve somut hususlar bulmak oldukça güç. Yuvarlak güzel sözler ve vaadler dizisi izlenimi veriyor.
            Şu soruların cevabı açıkta kalmış gibi görünüyor.
 
1.     Daha Fazla Ücret Ödenecek. Hangi Kaynaktan ?
Bugüne kadar, hekimlerin muayenehanelerini kapattırıp, tamgüne çekebilmek için, performans sistemi ve döner sermaye kullanıldı. Bu paralar da SGK’ dan tahsil edildi. Çöküşe giren SGK, bu gidişe dur dedi ve global bütçeye geçti. Artık SGK’ nın üzerinden şişirilen faturalarla talep yapılamayacak. SGK, Sağlık Bakanlığı’ na ödeyeceği yıllık parayı sabitledi. Bunu artırma şansı yok. Belki de azalacak.
Peki bu durumda, hangi kaynaktan daha fazla ücret artışı gerçekleşecek ? Bilmediğimiz bir kaynak mı var ?
 
2.     Daha Fazla Hekim Gelirse, Ücretler Azalmayacak mı ?
Hekimlerin muayenehane sürdürenlerinin % 19’ a indiği söyleniyor. Bu da 21.000 – 22.000 hekim demektir. Bu hekimler de devlet hastanelerine dönerse, gelirleri sabitlenmiş olan Sağlık Bakanlığı nasıl artış yapacak ? Aksine daha fazla kişinin sabit geliri paylaşmasından dolayı ücret azalması gerçekleşmeyecek mi ? Bunu görmek o kadar mı zor ? O halde nasıl böylesine bol vaadler yapılabiliyor ?
 
3.     Bir Grup Muayenehane İçin Türkiye Bütçesini Yakmaya Değer Mi ?
Sağlık giderleri çok yükseldi. Bunda hesapsız dağıtılan performans-döner sermaye miktarının da büyük payı var. Sağlıkta ve genel bütçede tarihin en büyük açıkları verildi. Türkiye buna dayanamadı ve tasarruf tedbirlerine yöneldi.
Tüm bunların nedeni de, birilerinin inadını yerine getirmek için muayenehaneleri kapatmak. Bir avuç insanın inadını tatmin etmek ve sayıları iyice azaltılan muayenehaneleri kapatmak için Türkiye bütçesini yakmaya değer mi ?
 
4.     Emekli Ücretleri Yükselecek Deniyor. Nasıl ?
Emekli ücretlerinin yükseleceği söyleniyor. Şu anda 25 yılını doldurmuş olanlar için mi, yoksa bundan itibaren 25 yıl çalışacaklar için mi ? Anladığımız kadarıyla, şu andan itibaren 25 yıl çalışacaklar için.
 
5.     Doktorlara Fazla Ücret Ödediniz Diyelim. Ya Diğer Memurlar ?
Ödeme imkanınız yok ama, diyelim ki doktorlara tamgün ile daha fazla ücret ödediniz. Ya diğer memurları nasıl tutacaksınız ? Öğretmeni, polisi, tapu memuru, diğer memurlar ayağa kalkmayacak mı ? Dengeleri nasıl sağlayacaksınız ? Üstelik bu kadar güç koşullarda. Üstelik sağlıkta tasarruf zorunlu hale gelmiş iken.
 
6. Hekimlere Eşit Yaklaşmak Gerekmez Mi ?
Yalnızca muayenehanesinde çalışan bir hekimin, SGK ile anlaşmalı kuruluşlarda ek görev alabilmesini engellemek ve yalnızca fiilen olmayan SGK ile sözleşmesiz kuruluşlarda çalışmasına izin vermek çalışma özgürlüğünü ve insan haklarını ihlal etmek değil midir ? Bağımsız çalışmak isteyen hekimlere bu husumet nedendir ?
 
 
7. Tamgün’ ün Yarar Sağlayacağına
Gerçekten İnanıyor Musunuz ?
Tamgünü ısrarla getirmek için çabalayan ve bunu bir inatlaşma konusu haline getiren bir avuç kişinin, kendileri gerçekten tamgünün bir yararı olacağına inanıyorlar mı acaba ? Günde 8 saat yerine 9 saat çalışmakla hangi sağlık üretim artışı gerçekleşecek ve hangi mucizeler yaratılacak ?
 
8. Daha Önceki Tamgünler Neden Başarısız Oldu ?
İncelediniz mi gerçekten daha önceki tamgünler neden başarısız oldu ve son verildi.
 
9. Tarihte 200’ den Fazla Sosyalizm Denemesi Olduğunu
    Biliyor Musunuz ?
Sosyalizm güzel bir hayaldir. İnsanların her koşulda eşitliğini savunmak güzel bir hayaldir. Bu güzel hayal hep çekici olmuştur ve tarihte birçok insanın ve toplulukların denemelerine neden olmuştur. Tarihte 200’ den fazla sosyalizm denemesi vardır. Ama tümü başarısız olmuştur. Çünkü sonuçta bir hayaldir. İnsanlar eşit başlasalar da çalışanı, çalışmayanı, tembeli, çalışkanı, akıllısı, delisi, yeteneklisi, yeteneksizi ile giderek farklılaşmaktadırlar.
Bir süre sonra, hepsini eşit halde tutmaya çalışmak asıl eşitsizliğin ve haksızlığın kaynağı haline gelmektedir. Çalışan ve üretenin öne geçmesi doğaldır, haklıdır ve toplum için gereklidir.
Tamgün denemesi de aslında, bunu gündeme getiren grubun, örtülü ve bilinçaltı bir sosyalizm isteğinden başka birşey değildir. Ama sonuçta bu da bir hayaldir. Kalıcılığı olmayacaktır.
 
Sevgili Hekimler,
Hiç korkmayın. Tamgün gelse bile, uygulanamaz. Çünkü içeriğinde mantıksızlıklar, adaletsizlikler, haksızlıklar barındırıyor. İlkel bir sosyalizm modeli gibi. Uygulanmaya çalışılsa da ömrü olmayacak, çünkü sürdürülemez. Bunu sürdürecek kaynak yok.
Sonuçta varılacak nokta şudur. Yine çalışan, emeğini ve alın terini ortaya koyan kazanacaktır. Geçici uygulamaların ömrü fazla olmaz. Siz kendi emeğinize, bilginize, çalışma azminize bakınız ve güvenin.
Yine sonunda iş başa düşecektir. Muayenehane benzeri bir çalışma stili, çalışan ve üreten hekim için sonunda varılacak son noktadır.
Saygılarımla.
 
 
                                                                                                          12-01-2010
                                                                                                          Dr. F. K

Manşetler

DUYURU-4