Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Vatandaşların SGK ile anlaşması olan özel sağlık kuruluşu olan hastanelere giderek, SGK'nın karşıladığı tüm sağlık hizmeti tutarı dışında kalan hizmetlerini karşılayan özel sağlık sigortasının adı Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) olarak geçer.

 

Sosyal güvenceye göre sağlık sigortası olan vatandaşların günümüzde SGK ile anlaşması olan özel sağlık kuruluşu olan hastanelere giderek, SGK'nın karşıladığı tüm sağlık hizmeti tutarı dışında kalan hizmetlerini karşılayan özel sağlık sigortasının adı Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) olarak geçer. Bazı şartlar dahilinde TSS'den faydalanabiliyor, TSS yaptırabiliyorsunuz. Bunun için öncelikli olarak, SGK'sı bulunan kişiler tamamlayıcı sağlık sigortasına sahip olabilir kişilerdir. Ayriyeten T.C. vatandaşı olan kişi olması gerekmekte olup, günümüzde sigorta şirketlerinin belirttiği yaş sınırları içerisinde olan kişiler bu TSS'den faydalanabiliyorlar.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Teminatları Nelerdir?

Tamamlayıcı sağlık sigortası hizmetlerinin toplamda 2 farklı teminatı bulunmaktadır. Yatarak tedavi ve ayakta tedavi teminatı olarak 2'ye ayrılır.

Yatarak Tedavi Teminatı Nedir?

Eğer sağlık sigortanızda dahil olan yatarak tedavi teminatı varsa, sigortalı olarak sizin hayati bir durum olması halinde, cerrahi yatışta, acil müdahalelerde vb. tüm yatarak tedavi gerektiren konularda risk teminatınıza ve şartlara bağlı kalarak, yatarak tedavi güvenceniz var demektir. Yatarak tedavi teminatı gereli limit ve şartlarda güvence altına alınması durumudur.

Ayakta Tedavi Teminatı Nedir?

Özel sağlık sigorta başlangıcı itibariyle herhangi bir şekilde doktora gidilecek muayene durumları, radyoloji veya fizik tedavilerde, tahlil işlemleri gibi yatış gerektirmeyen tüm konuları kapsar. Ayakta tedavi teminatlarının verdiği limitler ve şartlara göre güvence altında olursunuz. Bununla beraber ayakta tedavinin kapsadığı güvenceler olarak, poliçenizin kullanım sayısına göre sınırlı olduğunu bilmelisiniz. Poliçeniz, izin verdiği hastanelerde belirtilen tedavi kullanım sayısı limiti aşımı olması halinde, her tedavi masrafı kişinin kendi ödeyeceği şekilde düzenlenir.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Tüm Hastanelerde Geçerli midir?

SGK ile sözleşmesi olan, anlaşması bulunan hastanelerin veya doktorların, sigorta şirketiyle de anlaşması olması halinde tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında, limitlerinize göre siz de ilgili hastanelere giderek TSS'den faydalanabilirsiniz. Her özel hastanenin tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmasına göre değişkenlik gösterebilir. Özel hastanenin SGK ile anlaşmasına bağlı olarak, TSS geçerliliğini sorgulamalısınız. Sigorta şirketinizin hangi hastanelerde geçerli olduğunu sağlık poliçenize göre anlayabilirsiniz.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Diş Tedavisi Kapsar mı?

Bazı özel sigorta şirketlerinin sağladığı sağlık poliçeleri dışında, SGK tarafından karşılanmayan tedaviler doğrudan Tamamlayıcı Sağlık Sigortası tarafınca da karşılanmamaktadır. Buna göre, bazı özel sağlık şirketlerinde sağlık poliçeleri için diş geçerli olup olmadığı ya da ek paket alabilir olduğunuzu bilerek hareket edebilirsiniz.

Tamamlayıcı Sağlık ile Özel Sağlık Sigortası Arasındaki Farklar

Tamamlayıcı sağlık sigortanızın olması için SGK'lı olmanız gerekmektedir. Özel Sağlık Sigortası'nda ise, doğrudan SGK'ya bakılmaksızın, herhangi bir vatandaş da özel sağlık sigortasından faydalanabilmektedir. SGK'nın anlaşmalı olduğu hastanelerden faydalanma şartı, tamamlayıcı sağlık sigortası için geçerlidir. Özel sağlık sigortasında ise, istediğiniz hastaneye gitme durumunu siz kendini belirleyerek buna göre poliçe hazırlayabilirsiniz. Özel sağlık sigortasına göre tamamlayıcı sağlık sigortası bulunan sigortalılar, 15 TL katılım payı ödeyerek faydalanabiliyorlar. Özel sağlık sigortasında katılım payı oranı ise isteğe bağlıdır. En önemli özellik, özel sağlık sigortasında anlaşmalı olunmayan bir hastaneye gidildiğinde doğrudan tedavi ücretlerinin bir kısmını sigorta şirketinden tahsil edilerek işlem yaptırabilirsiniz. Ancak tamamlayıcı sağlık sigortasında anlaşmasız bir kuruma tedavi olmak adına gittiğinizde, sigorta şirketiniz herhangi bir ödeme yapmadan %100 tedavi masrafını tamamıyla siz yaparsınız. Tamamlayıcı sağlık sigortasında ayakta tedavi teminatı için limitler bulunur. Bu yılda 8 ile 10 arasında değişmektedir. Masraflar olarak bir limit bulunmamaktadır. Fakat özel sağlık sigortasında, ayakta tedavi limitlerini kendiniz belirleyebiliyorsunuz ve TL bazında da belirli limitler çerçevesinde limitleme bulunmaktadır.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ