"Tam Gündeki yüzde 50'ye 15 gün sonra karar vereceğiz"

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, özel hastanede haksız istenen paralar için fatura dökümü istenmesini, yasal olmayan, fazladan istenen ücreti vatandaşın ödememesini istedi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ndeki çalışma ofisinde Sibel Güneş'in sorularını yanıtladı. Bakan Müezzinoğlu, Tam Gün Çalışma Yasası’nın getirdiklerini anlattı; özel hastanelerdeki fark ücretinden doğan sorunlar, gereksiz ameliyatlar ve bitkisel ilaçlarla hastaların suistimal edilmesi konularında bilgi verdi.

"15 gün içinde son şeklini vereceğiz"

Tam Gün Yasası, sağlık sektöründe uzun süren tartışmaların ve sancılı bir dönemin ardından yürürlüğe girdi. Kamu hastaneleri, üniversite ve özel hastanelerdeki çalışma düzenini değiştirdi. Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından hekimlerin üç ay içinde muayenehanelerini kapatmaları ve özel sağlık kuruluşlarıyla bağlantılarını kesmeleri bekleniyor. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Tam Gün Çalışma Yasası’nın en önemli misyonunun sağlığı bir bütün haline getirmesi olduğunu söyledi:

“Tam Gün ile ne getirdik? Birinci derecede üniversite hastanelerine, hocalarına gerek eğitim, gerek uygulama dinamiklerini güçlendirmeyi hedefledik. Üniversitede hocalar gündüz mesailerinin yüzde 50’sini akademik çalışma, araştırmaya ayıracak. Diğer yüzde 50’si de uygulama üzerine olacak. YÖK ve Sağlık Bakanlığı olarak 15 gün içinde bu çalışmaya son şeklini vereceğiz. Hocalarımız saat 17.00’den sonra kendi kurumlarında mesai yapabilirler. Özel hastalarına sağlık hizmeti sunabilirler. Özel hastaların SGK haklarından da hem hasta, hem de kurum istifade edebilir. Bir taraftan SGK o hastanın taahhüdünü devam ettirebilir."

Üniversitede özel muayene ve ameliyat için alınacak ücretler

Vatandaşın üniversite hastanelerinde saat 17.00’den sonra alacağı sağlık hizmetinde ödeyeceği ekstra ücret, bir muayene ücreti kadar olacak. Bakan Müezzinoğlu, en ciddi ameliyatlarda bile iki brüt asgari ücreti geçmeyecek kadar ücret alınmasının planlandığını söyledi. Alınacak ücretlerin yüzde 50-60’ının da üniversite hocalarına verilmesi planlanıyor.

Tam Gün Yasası’ndan sonra 370 akademisyen emekliye ayrıldı

Tam Gün Çalışma Yasası’yla ilgili uzmanlık derneklerinden gelmiş ve yeterli ücret alamayacakları için birçok önemli akademisyenin üniversiteden ayrılacağı ileri sürülmüştü. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na “Tam Gün Çalışma başladıktan sonra önemli bir insan gücü kaybı oldu mu? Sizin önünüze gelen raporlar neler söylüyor? Kaç akademisyen ayrıldı?” diye sorduk:

"Biliyorsunuz akademisyenlerin iki yıllık ücretsiz izin hakkı vardı ve bin 200 civarında öğretim üyesi iki yıl ücretsiz izin almıştı. Bunların yüzde 50-60’ı dönüyor. Bu süreç dolayısıyla 370-400 civarında emekliliği isteyen hak etmiş hoca da vardı. Onlar emekliliğini istedi. Onların artık geri dönmesini beklemiyoruz. Emekliye ayrılan ve dönmeyen hocalardan da üniversite yönetimleri sözleşmeli olarak istifade edecekler."

Özel hastanelerde fazla alınan fark ücretleri

Özel hastanelerde vatandaşın ödediği fark ücreti yüzde 90’dan yüzde 200’e çıktı. Başta yoğun bakım ve kanser olmak üzere de özel hastanelerin sekiz dalda vatandaştan ücret almaması gerekiyor. Ancak hasta hakları dernekleri hastalardan bu konuda yoğun şikayet aldıklarını ileri sürüyor. Vatandaş, fazla alınan parayla ilgili olarak SGK’ya şikayet ederse özel hastane ceza alıyor. Ama vatandaş dava açmadan parasını geri alamıyor.

"Özel hastanede haksız para isterlerse vatandaş ödemesin"

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, bu sorunun nasıl çözüleceği sorumuzu şöyle yanıtlıyor:

"Şimdi bakın biz iş çıkmaza girince çözüm arıyoruz. Bütün özel hastanelere yasal olarak söylediğimiz cümleleri özel hastaneye giden vatandaşımızın bilmesi lazım. Özel hastanenin fiyat listesini görecek. Hastane bu listeyi internetten yayınlamak zorunda. Ne kadar ücret ödeyeceğini hastaya söylemek zorunda.  Özel hastanede ödeyeceğiniz faturayı dökümlü isteyin. Fazla görünüyorsa izahat isteyin. Bu iki cümleyi söylese sorun yaşanmayacak. Niye kendisi  zorla davacı olma durumuna düşüyor ki? Döküm verilmezse, izahat verilmezse ‘Ben bu parayı ödemiyorum siz benden davacı olun’ desin. Benim SGK’nın ödeme sistematiğini düzenleme şansım  yok. SGK'nın parayı iade sistematiği için mutlaka hukuki bir süreç gerekiyor. Hasta cebinden ödemiş hadi bakalım hukuki süreç tamamlanmadan ben parayı ödeyeyim diye bir devlet kurumunun sistematiği kurgulamak çok kolay değil."

"Bitkisel ürünü ilaç diye satana 1-5 yıl arası hapis cezası"

Hasta haklarını ihlal eden önemli sağlık sorunlarından biri de bitkisel ürünlerin her derde deva ilaçlarmış gibi sunulması. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, bu ürünleri reklamlarla, tanıtımlarla pazarlama yöntemleriyle satanlara para cezalarının etkili olmadığını bu nedenle hapis cezası getirildiğine dikkat çekti:

“Gıda Tarım veHayvancılık Bakanlığı’mızdan takviye gıda ürünü alıp bunu ilaç gibi sunan tedavi aracı olarak sunan reklam, tanıtım yapan, pazarlama yapanlalara 2 Ocak’ta çıkardığımız Torba Kanun’la 1-5 yıldan hapis cezası veriyoruz. Çünkü para cezasını 10 kat artırıyorsunuz onlar 20 misli kazanıyor. Bu nedenle hapis cezasını getirdik. Caydırıcılık gelecek. Farklı kanallar buluyorlarsa biz tedbirlerimizi alacağız. Burada iki şey çok önemli. Birincisi vatandaş bilmeli, sağlıkta flaş bir şey olmaz. Bilim dışı yöntemlere yönelmemeliler. Bizim de bu tip ürün satanlara güçlü güçlü müdahalelerimiz olmalıdır, olacaktır.”

"Türkiye’de gereksiz ameliyat sadece sezaryen"

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na son sorumuz, “Türkiye’de performans nedeniyle gereksiz ameliyatların artıp artmadığı” oldu.Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da  “Türkiye’de gereksiz ameliyat gibi bir konunun anlamlı yeri yok. Hiçbir hekim hastayı gereksiz yere ameliyat etmez. Tek istisna var o da ortak kabulle yapılan sezaryenlerdir.  Tıbbi zorunluluk olmadan gereksiz yere yapılan sezaryene karşı  mücadeleyi kamu bilincini, anne bilincini artırararak hekim arkadaşlarımızı yönlendirerek çözeceğiz” diye yanıt verdi.

 

Kaynak: Al Jazeera

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ