Tam Gün Yasa Tasarısı Taslağı

Türk Sağlık - Sen Başbakanlıkta bekleyen son "Tam Gün Yasa Tasarısı Taslağı" nı açıkladı.

Türk Sağlık - Sen Başbakanlıkta bekleyen son "Tam Gün Yasa Tasarısı Taslağı" nı açıkladı.


 Taslağı indirmek için tıklayınız


Sağlık ve sosyal hizmet kolunda 7 yıldır tek yetkili sendika olan Türk Sağlık - Sen’in elde ettiği birçok kazanımının yanı sıra uzun süren mücadelesi sonucunda çalışanların mağduriyetine sebebiyet veren bazı sorunlar tam gün yasası ile çözüme kavuşuyor.

Gerek toplu görüşmelerde gerekse Kurum İdari Kurul toplantılarında alınan kararlar üzerine gerekli yasal düzenlemenin yapılması amacı ile hazırlanan Tam Gün Yasa Taslağının beklentilerimizi karşılamaması ve ithal tabip uygulamasının hayata geçirilmek istenmesi nedeni ile bir süre askıya alınmasının ardından 09-10.04.2009 tarihlerinde Başbakanlıkta yürütülen teknik çalışmalar neticesinde söz konusu yasa tasarı taslağına bazı hususlar ilave edilerek son hali verilmiştir.

Son şekli verilen söz konusu tasarı taslağından ithal tabip uygulamasına cevaz veren hükmün kaldırılması sağlanmış ancak, radyoloji çalışanlarının haftalık çalışma süresinin 25 saat olması yönündeki talebimiz kabul görmeyerek 37,5 saat olarak düzenlenmiştir. Haftalık mesai saatinin bu şekilde çıkması halinde yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızı beyan etmiş bulunmaktayız. Öte yandan, teknik çalışmalar sonucunda son hali verilen tam gün yasa tasarısı taslağında, Bakanlar Kurulunca değişiklik yapılması ihtimali söz konusudur. Bu nedenle, radyoloji çalışanlarının haftalık mesai saatlerinin 25 saate düşürülmesi ile ilgili girişimlerimiz Bakanlar Kurulu nezdinde sürdürülecektir.

Türk Sağlık Sen Genel Başkanı Önder KAHVECİ’nin Tam gün tasarı taslağı hakkında değerlendirmesi şöyle; sağlık personelinin yığınla birikmiş sorunlarının bir anda çözülmesinin mümkün olmadığı ancak, yetkili sendika olarak verdiğimiz mücadele neticesinde sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının bir çok mağduriyetinin çözülmesine önemli ölçüde katkı sağladığımızı düşünmekteyiz. Gücünü sadece üyelerinden alan sendikal anlayış ile verdiğimiz mücadele kutsal bir mücadeledir. Verdiğimiz mücadelede üyelerimizin sağladığı destek oldukça büyüktür. Toplu sözleşme ve grev hakkı içermeyen sendika yasası ile bu güne kadar elde ettiğimiz kazanımlar ve üyelerimize verdiğimiz hizmetlerle sendikamıza gönül bağı ile bağlanmış büyük bir aile topluluğu oluşturduk. Ailemizin her ferdinin bizlere yüklediği sorumluluk bilinci ile her geçen gün yeni kazanımlar ile kutsal saydığımız görevimizi yerine getirdiğimizi düşünmekteyiz.Bu inanç ve kararlılığımızın bir ürünü olan tam gün yasası ile yapılacak olan düzenlemelere sahip çıkanlar, daha dün görüştük hallettik diyenler olabilir, önce biz duyurduk bu bizim kazanımımızdır deyip çamur atanlar olabilir. Hiç bir üyemizin bu tür söylemlere itibar etmeyeceğini biliyorum. Türk sağlık Sen üyeleri için söz değil icraat önemlidir. Türk sağlık sen camiasının sahip olduğu inanç ve kararlılık ve üyelerimizin sendikal bağlılığı karşısında eğilmeyecek güç yoktur.

ÜNİVERSİTE VE SAĞLIK PERSONELİNİN TAM GÜN ÇALIŞMASINA VE SAĞLIKLA İLGİLİ BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI TASLAĞI İLE YAPILAN DÜZENLEMELER

1-Birinci basamak sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan tüm personele kesintisiz 4 saatten az olmamak üzere tuttukları nöbet karşılığında ödenecek nöbet ücreti yaklaşık %300 oranında yükseltilmiş olup nöbet ücreti için öngörülen 80 saat kısıtlaması kaldırılmıştır.

8 saat üzerinden hesap edilen nöbet ücretlerinin miktarı:

- Profesör, Klinik Şefi, Doçent, Şef Yardımcısı, Yardımcı Doçent, Öğretim Görevlisi Başasistan, Uzman Tabip : 77.04.TL

- Tabip,Tıpta uzmanlık Mevzuatında belirtilen dallarda, bu mevzuat hükümlerine göre uzmanlık belgesi alan tabip dışı personel, aynı dallarda doktora belgesi alanlar: 68.48 TL

- Diş Tabibi 64.16 TL

- Mesleki yüksek öğrenim görmüş personel: 51.36 TL

-Lise dengi mesleki öğrenim görmüş personel: 38.48 TL

-Diğer personel:34.24

2-İcap nöbet ücretleri için uygulanan oran %30 dan % 50 ye çıkarılmıştır.

3-Mesai saatleri radyoloji çalışanlarının dışında görev yapan personel için haftalık 40 saat olarak uygulanacaktır.

4-Sağlık Hizmetleri Sınıfı dışında bulunan sözleşmeli personele de döner sermaye ödenecektir.

5-Eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetleri gibi unsurlar döner sermaye kriteri olarak değerlendirilecektir.

6-Radyoloji çalışanlarının mesai saatleri haftalık 37,5 saat olarak belirlenmiştir.

7-SAĞLIK BAKANLIĞINA BAĞLI KURUM VE KURULUŞLARDA GÖREV YAPAN PERSONELİN DÖNER SERMAYE ORANLARI:
 
-Profesör ve klinik şefleri için % 800
-Doçent ve şef muavini için %700

-Uzman tabip ve Tıpta uzmanlık mevzuatında belirtilen dallarda Uzman olanlar ile Uzman diş tabipleri için % 600

-Pratisyen tabip ve diş tabipleri için %500

-İdari sağlık müdür yardımcısı, hastane müdürü ve eczacılar için %300

-Başhemşireler için %250
-Diğer personel için % 200

-Özellikli birimler için % 250 olarak uygulanacaktır.

8-Nöbet hizmetleri dışındaki çalışma süreleri için mevcut oranların %50 sini geçmeyecek şekilde ayrıca ek ödeme yapılacaktır

9-Bakanlık merkez teşkilatında sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfına dahil kadrolarda çalışan personel ile genel idari hizmetler sınıfına asaleten veya vekaleten atanan tabip, diş tabibi ve eczacılar için % 700 diğer personel için % 200 ek ödeme oranı uygulanacaktır.

10-Belirli süreler veya belirli vakalar ve işler için kurumlar arası sağlık personeli görevlendirilebilecek ve bunlara döner sermaye ödenecektir.

11-ÜNİVERSİTE HASTANELERİNDE GÖREV YAPAN PERSONELİN DÖNER SERMAYE ORANLARI:
-Doğrudan gelir getiren Profesörler için % 800, getirmeyenler için % 600
-Gelir getiren Doçentler için % 700, getirmeyenler için % 500

-Gelir getiren Yardımcı Doçent ve uzman tabipler için % 600, getirmeyen için % 400

-Gelir getiren Araştırma görevlileri için % 500, getirmeyenler için % 400
-Hastane Müdürü ve eczacılar için % 300
-Başhemşire için % 250
-Tabipler için % 500
-Diğer personel için % 200

-Özellikli birimlerde çalışanlar için % 250 olarak uygulanacaktır.

12-Tabip, uzman tabip ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olan personelin hizmet kusurundan kaynaklı kişilere verdikleri zararların telafisi amacı ile görev yaptığı kurum tarafından mesleki mali sorumluluk sigortası yaptırılacaktır.

13-Tıpta uzmanlıkla ilgili mevzuat hükümlerinde yer alan dallara göre uzman olanlar ile uzman tabip, tabip, diş tabibi ve eczacı unvanlı personele 802.53 TL’ye kadar görev tazminatı verilecektir.

14- Hudut ve Sahiler Sağlık Genel Müdürlüğü personelinin döner sermaye oranları, sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfına dahil kadrolarda çalışan personel ile genel idari hizmetler sınıfına asaleten veya vekaleten atanan tabip, diş tabibi ve eczacılar için %700 diğer personel için % 200 olarak uygulanacaktır.

 Taslağı indirmek için tıklayınız



Türk Sağlık-Sen

turksagliksen.org.tr

Manşetler