Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, tam gün uygulamasıyla ilgili çalışmalar hakkında tüm paydaşlarla görüşmelere başladıklarını söyledi. İstanbul'da bazı hocalarla görüştüklerini, bugün de Ankara'da hoca ve rektörlerle fikir alışverişinde bulunacaklarını anlatan Müzzenoğlu, "Önümüzdeki hafta sonuna kadar tüm bunları tamamlamaya çalışacağız. İdeale yakın bir ortaklığı arzu ediyoruz." dedi.
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Ankara Hekimevi'nde sağlık muhabirleri ile tanışma amaçlı kahvaltılı basın toplantısı düzenledi.
Tüm paydaşlarla bir araya gelerek Türkiye'de sağlığın geleceğini ortak akıl ve ortak güç dinamiklerini daha iyi noktaya getirmeyi hedeflediklerini belirten Müezzinoğlu, "Bu paydaşlardan en önemlilerinden biri üniversiteler. Üniversitelerimizin diğer paydaşlarımıza göre 2 özelliği var. Bir taraftan sağlık hizmeti verirlerken, diğer taraftan da tıp fakültesi öğrencisi hekim yetiştiriyorlar. Bu iki özelliği dinamik tutmamız lazım. Birincisi sağlık hizmetlerini dinamik bir şekilde vermelerini arzu ederken diğer taraftan tıp eğitiminin dinamiklerini de çok daha güçlü hale getirmemiz lazım. Türkiye'nin önümüzdeki süreçte 2023 hedefleri var iken daha sonra 2071 hedefleri varken bu anlamda Türkiye bölgenin marka bir sağlık alanı olması lazım. Bunun olabilmesinin ana kaynağı da tıp öğrencileri, hekimler ve tıp alanında üniversitelerimizin standartının daha iyi noktaya gelebilmesini başarabilirsek." diye konuştu
Dünyaya bakıldığında Türkiye'nin hekim kalite ve standardı anlamında açıkçası mutlu olunacak ve onur duyulacak bir noktada olduğunu vurgulayan Müezzinoğlu, "Bunu daha iyi noktaya taşıyabilmek amacıyla üniversitelerimize eğitimi öncelleyen, sağlık hizmetlerini daha iyi yapabilen bir dinamizmi kazandırmamız lazım. Burada onları dinleyerek, sıkıntıları varsa azami çözüm gayreti göstererek bu yolculuğu yapma gayreti içindeyiz. Bu anlamda dün sabah itibarıyla İstanbul'da bazı hocalarımızla görüştük, bugün öğleden sonra Ankara'da bazı hocalarımızla ve rektörlerimizle görüşeceğiz. Önümüzdeki hafta sonuna kadar tüm bunları tamamlamaya çalışacağız. Bunun dışında değer paydaşlarımızla Türk Tabipleri Birliği ile yarın görüşeceğiz, özel sektörle pazar günü görüştüm, yine görüşmelere devam edeceğiz. Bütün paydaşlarımız, bu ülkenin sağlık alanında dinamikleri olan paydaşlarımız. Bunların hepsini birlikte aynı hedefe aynı hizmet anlayışına ve aynı hizmet kalitesinin standardını yükseltme bakışına taşıma gayretindeyiz. Bunun yüzde 100'ü olur mu? Bunun yüzde 100 olmasını zaten beklemiyoruz. Ama ideale yakın bir ortaklığı ideale yakın bir paydaşlığı arzu ediyoruz." şeklinde konuştu.
"30 BİN DOKTOR VE 50 BİN HEMŞİRE-EBE İHTİYAÇ VAR"
Sağlık alanında bakanlık, hükümet ve kamuoyu olarak önümüzdeki 20'li yıllarda en çok sıkıntı çekilecek alanın sağlık çalışanı eksiği olduğunu anlatan Müezzinoğlu, şunları söyledi:
"En çok çözümsüz olduğumuz alan. Bugün itibariyle 20 bin uzman ve 10 bin pratisyen hekime ihtiyacımız var. 50 bin hemşire ve ebeye ihtiyacımız var. Bütün bunları yarın bulabilme şansımız yok. Hekimde bu açığı 15 yıldan önce kapatabilme şansımız yok. Ülke olarak temel sorunlarımızın başında hekim açığı geliyor. Bu hekim açığını azaltabilmemiz özel sektörün finansman desteğini alıyoruz demek kadar kolay değil. Dünyadan hekim bulmakta kolay değil. Bu hekimlerin bu ülke insanına standartlar üstünde hizmet vermesi çok mümkün değil. Dönüp yapılması gereken tek şey elinizdeki hekimin verimliğini arttırabilmek elimizdeki 125 bin hekimden azami düzeyde bu topluma hizmet sağlayacak şekilde faydalanabilmek ve tüm paydaşlardan destek alabilmektir."