Tam gün düzenlemesine geçiş için geri sayım sürerken TTB Başkanı Bilaloğlu, sert eleştirilerde bulundu. Bilaloğlu, "Hekimler gereksiz tetkik yaparak ücret artırma yoluna gidecekler, para getirmeyen işleri daha az yapacaklar. Düzenlemenin amacı sigortacılara para aktarmak" dedi.
"Tam gün" düzenlemesi için geri sayım başladı. 31 Temmuz'a kadar muayenehane ya da hastane arasında tercih yapmak zorunda kalacak kamu çalışanı hekimler, Anayasa Mahkemesi'nden çıkacak kararı bekliyor.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Eriş Bilaloğlu, "Hekimler yasayla birlikte düşen ücretlerini gereksiz tetkik yaparak artırma yoluna gidecekler. Ayrıca daha çok hasta bakmak için kısa süreli uğraştırmayacak hastalarla ilgilenebilirler. Para getirmeyen işleri daha az yapar olacağız" dedi.
Muayenesi olan hekim sayısının yalnızca 3 bin olduğunu ancak yasanın 110 bin doktoru kapsadığını anlatan Bilaloğlu, "Hekimler yasayla birlikte düşen ücretlerini gereksiz tetkik yaparak artırma yoluna gidecek. Ayrıca daha çok hasta bakmak için kısa süreli uğraştırmayacak hastalarla ilgilenebilirler. Yani para getirmeyen işleri daha az yapar olacağız. Hangi yemini etmiş olursanız olun hekimler de hizmeti abartabilir. Bakan Akdağ'ın söylediği gibi 'bıçak parası' kalkacak ama daha büyük ölçekli paralar gündeme gelecek" diye konuştu.
BAKANLIK VE GATA'YLA TOPLANTI YAPTIK
14 Temmuz'da Sağlık Bakanlığı, TTB, YÖK ve GATA'dan yetkililerin konuyla ilgili toplantı yapacaklarını aktaran Bilaloğlu, en kısa sürede Anayasa Mahkemesi'nden çıkacak kararı beklediklerini söyledi. TTB Başkanı, "Hekimler tek bir yerde çalışarak daha iyi dinlenerek vatandaşlara daha iyi hizmet edeceklerdi. Ancak bu gerekçelere uygun olmayan bir yasa. Hekimler gelirlerini elde edebilmek için performansının üzerinde çalışacak bu da vatandaşın kötü bir hizmet alması anlamına geliyor" diye konuştu.
'KARAR BEKLİYORUZ'
Bilaloğlu, tam gün düzenlemesiyle ilgili Anayasa Mahkemesi kararın beklediklerini söyledi.
ZORUNLU SİGORTA UYGULAMASI NASIL OLACAK?
Zorunlu mesleki sorumluluk sigortasını kamu sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar, tıbbi kötü uygulama nedeniyle kendilerinden talep edilebilecek zararlar ile kurumlarınca kendilerine yapılacak rüculara (geri isteme) karşı yaptırmak zorunda. Bu sigorta priminin yarısı kendileri tarafından, kalan yarısı döner sermayesi bulunan kurumlarda döner sermayeden, döner sermayesi bulunmayanlarda ise kurum bütçelerinden ödenecek.
Yasa kapsamında olup zorunlu sigorta yaptırmayanlara, mülki idare amirince sigortası yaptırılmayan her kişi için 5 bin TL dari para cezası verilecek.