Sağlık alanında Tam Gün Yasası'nın sebep olduğu aksaklıklara çözüm yolda... Geçen hafta Bakan Müezzinoğlu'yla bir araya gelen Tabipler Birliği üyeleri, çözüm taleplerini sıraladı. Müezzinoğlu ise AKŞAM'ın dünkü 'Tam Güne Çare Bulundu' manşetini doğruladı: Esnek bir çalışma içerisindeyiz
8 saat çalışalım sonrası bize kalsın Türk Tabipler Birliği (TTB) üyeleri geçen hafta Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu'yla bir araya geldi. Tam Gün Yasası'yla ilgili gelişmelerin görüşüldüğü toplantıda TTB, bir dizi talepte bulundu. TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Osman Öztürk, taleplerini şöyle sıraladı:
- TAM gün çalışmayı biz savunuyoruz. Ancak hekimler 8 saat çalışsın, hasta baksın, öğrenci yetiştirsin, kalan zamanını da kendisi değerlendirsin. Bu konuda Anayasa Mahkemesi'nin aldığı ancak ikinci bir uzatma yaparak 1 Temmuz 2013'e ertelediği iptal kararı uygulanmalı.
- SAĞLIK çalışanlarına yönelik işletilecek iyileştirme süreci, 2547 sayılı-657'ye tabi çalışan hekim ya da profesör-uzman ayrımı yapmadan herkesi kapsasın.
- HEKİMLERİN yine eski görevlerine dönüp çalışabilmeleri için gerekli yasal düzenleme yapılmalıdır. Ancak süreç sadece ayrılanların değil, şu an kamuda çalışan bütün doktorları etkileyecek şekilde işletilmelidir.
PERFORMANS AYARI
- KAMUDA çalışan Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde ve üniversite tıp fakültesi hastanelerinde, işyeri hekimliğinde, aile hekimliklerinde çalışan herkesin özlük sorunları giderilmelidir.
- PERFORMANS sistemindeki haksızlıkların kaldırılmasını istiyoruz. Bu konuda hazırladığımız kanun tasarısını da bakanlığa tekrar sunduk. Tasarıda hekimlerin iş güvenceli tek bir işte çalışarak insanca yaşamaya, mesleki gelişimini sürdürmeye yetecek bir maaşının olmasını içeriyor.
EN AZ 3 BİN 500 TL
- HATTA, TTB'nin güncel olduğu için ilk sıraya koyduğu talep emekli doktorların ücretlerinin iyileştirilmesi. Bugün emekli bir hekim hakimden, savcıdan, subayın neredeyse yarısı kadar ücret alıyor.
- BİRİNCİ derecenin 4. kademesinde bulunan emekli bir uzman hekimin alacağı aylık 3 bin 507 TL'ye çıkarılmalı.
- BİRİNCİ derecenin 4. kademesinde bulunan çalışan bir uzman hekimin alacağı da aylık 4 bin 163 TL'ye çıkarılmalıdır.
İSTİSMARA TAKİP
- İSTİSMAR yapan, muayenehaneden hastaneye bıçak parası alıp sevk eden hekim varsa denetlenmeli, hukuki yaptırıma uğramalı. TTB de bu konunun takipçisi olmaya hazırdır.
- İNSANLAR basit rahatsızlığında aile hekimine, çözülemiyorsa devlet ya da eğitim ve araştırmaya, orada da çözülemiyorsa üniversite hastanesine gitmeli. Ve bu süreçte de kimseye bir fark ödememeli.
ŞİDDETE TCK KALKANI
- ŞİDDETE uğrayan sağlık çalışanlarının korunabilmesi için Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) gerekli değişiklikler yapılmalı.
- DÜZENLEMEYE kadar ALO 184 SABİM HATTI kapatılmalı.
- ASİSTAN hekimler başta olmak üzere hekimlerin nöbet ertesi izin hakkı istisnasız uygulanmalı; 40 saatlik haftalık çalışma süresi sabit olmalı. Nöbetler de dahil, doktorlar 56 saati aşmayan bir çalışma düzenine kavuşmalı.
- BUNLARA 'evet' dense bile hekimlerin geri dönebilmesi için Bakan Müezzinoğlu, bu sürecin bir daha geriye dönmeyeceğine dair bir garanti vermeli.
Kamuda çalışan DOKTORA 'özel' ayarı
Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu'ndan hekimlere 14 Mart Tıp Bayramı öncesi müjde... Birçok üniversite hastanesinden hekimlerin ayrılmasına neden olan bu uygulama ile ilgili açıklamalarda bulunan Müezzinoğlu, yetki hekimin bağlı bulunduğu kamu kurumunda olmak kaydıyla esnek bir çalışma içerisinde olacaklarını söyledi. Samanyolu TV'de konuşan Müezzinoğlu yeni çalışma ile ilgili şöyle dedi:
HEKİM, HER YERDE
- MUTLAKA bağlı olduğu kurumun dinamikleri ile paralel ama mesleğini de geliştirebileceği bir yol haritasının sistematiğini kurmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla hocamız yalnız fakültede değil, o kurumun bir hocasıdır oraya ait olmalı oradaki aidiyetini her geçen gün güçlendirerek devam etmeli ama meslek hizmetini yalnız burada versin bunun dışında vermesin yok. Hekim her yerde hekimdir hekim. Her yerde hekimlik yapabilecek istisnai yolları açabilmeliyiz.
20 BİN HEKİM AÇIĞI VAR
- BUNA ihtiyacımız da var. 20 bin hekim açığı var diyoruz bunu en az rakam olarak söylüyoruz. Bu kadar açığımız olan bir alanda şurada hekimlik yaparsınız kapının önünde yapamazsınız ama bunun sitemi olmalı, vatandaşı mağdur etmemeli, mesleği dejenere etmemeli.
MESAİ SAATİ DIŞINDA ÇALIŞMA
- MESAİ saatleri dışında öncelikli kanaatim şu, bir kurumunda yine devam edebilir ağırlıklı olarak ama kurum dışı da istisnaları yetkiyi belki kuruma vererek yani belki üniversite kurum yetki şeyi dışarıda şuraya gidecek şunu yapmak istiyor filan yerde ihtiyaç var. Düşünün ki Çapa Tıp Fakültesindeki bir hocamıza Mardin'deki bir acil vaka ile ilgili ihtiyacımız var hastayı getirmek yerine hocamızın oraya gitmesi gerekiyorsa hocamız oraya gitmeli. Kurumlar arası ilişkileri kurum yetkisine bırakarak esnek kurum merkezli yani hocamız o üniversitenin hocası ise tam gününü orada harcayabilmeli dışındaki zamanı da kurum merkezli bilgi akışı ile şeffaf bir şekilde yürütmeli diye düşünüyorum.
TÜRKAN YILMAZER / Akşam