Süt ürünlerindeki büyük tehlike

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı ve yüksek nem oranının, süt ve süt ürünlerinde önemli tehditler oluşturabileceği belirtildi. Bakın neler yapıyor...

Hekim Süt Endüstrisi ve Gıda Yapı Sanayi Ticaret Anonim Şirketi Genel Müdürü Sedat Murat Bayrak, normal şartlarda süt ve süt ürünlerinin ihtiva ettiği bakterilerin çoğunluğunun insan sağlığına faydalı olduğunu belirtti. Bayrak, bu ürünlerin soğutma ve hijyen şartlarında muhafaza edilmemesi halinde bozulabileceğine dikkat çekti.

Süt ürünlerindeki olumsuz değişimlerin önüne geçmek için ürünlerin, ambalajlarının üstünde belirtilen soğutma şartlarında ve hijyenik koşullarda muhafaza edilmesi gerektiğini ifade eden Bayrak,"Uygun soğutma sınırları (+2) , (+6) santigrat derece aralığıdır. Ancak, satış noktalarında ve nihai kullanıcılarda yapılan bazı gözlem ve incelemeler neticesinde, süt ürünleri açısından genellikle soğutma ve hijyen şartlarına dikkat edilmediği görülmüştür." dedi.

Bazı satış noktalarının, enerji tasarrufu amacıyla, gerek içecek dolaplarının gerekse şarküteri ve sütlük dolaplarının akşamdan elektrik bağlantısını kesebilmekte veya gün içerisinde (+6) derecenin üzerinde çalıştırabildiğini dile getiren bayrak, "Benzer şekilde depodan dolaba veya dolaptan dolaba transferlerde ürünün ısınmasına dikkat etmeyebilmektedirler. Bu gibi durumlarda özellikle kolalı, meyve suyu gibi içeceklerin tamamı ısınıp soğumaya karşı sorun yaşamazken, tamamen doğal yapısı nedeniyle ayran ve yoğurt yukarıda açıklanan sebeplerden dolayı, ısınıp tekrar soğumaya karşı tepkili ürünlerdir ve bozulmaktadırlar. Ayran ve yoğurt ürünlerinde yaşanan bu deformasyon tekrar soğutularak giderilemez. Diğer süt ürünleri içinde ayni şartlar geçerlidir." diye konuştu.

Bayrak, süt ürünlerindeki olumsuz muhafaza ve son kullanma tarihi aşımına dayalı bozulmaların, herkes tarafından kolayca tespit edilebileceğini vurguladı. Bayrak, şunları belirtti: "Isı değişikliklerine karşı bahsedilen hassasiyet süt ürünlerinin doğal ve sağlıklı oluşunun bir göstergesidir. Piyasada, son kullanma tarihi ve ısıya dayanıklılık açısından oldukça farklı ürünler bulunmakla birlikte, bunlar doğallıktan uzak ürünlerdir. Yoğurt ve ayran ürünlerinde en uzun dayanıklılık süresi (son kullanma tarihi), üretimden itibaren 15-16 gün, peynir ve tereyağı ürünlerinde ise 6 aydır. Bu sürelerden daha uzun dayanan ürünler mutlaka suni koruyucu katkı maddeleri ihtiva etmek zorundadır."

Tüketicilere son kullanma tarihi geçmemiş bozuk süt ürünleri ile karşılaşmaları halinde, konuyu üretici firmaya şikâyet olarak yansıtmalarını ve ürünü satın aldıkları noktanın muhafaza koşullarını sorgulamalarını isteyen Bayrak, Hekim Süt olarak bugüne kadar tüketicilere sundukları kaiteli, sağlıklı, leziz ve en önemlisi her türlü kalite ve gıda güvenliği belgesine sahip süt ürünleri 'Hekime Güvenin' sloganıyla geliştirerek vatandaşlara arz etmeye devam edeceklerini vurguladı.

CİHAN

Manşetler