Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof.Dr. Neriman İnanç, sütün, insan organizması için gerekli pek çok besin öğesini bileşiminde bulunduran besin olduğunu özellikle büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu ve beslenme alışkanlıklarının kazanıldığı çocukluk çağının süt tüketimi için önemli dönem olduğunu söyledi. Prof.Dr. İnanç, “Çocukların yeterli ve dengeli beslenmelerinin sağlanması fiziksel gelişim ve sağlıklı yaşamın sürdürülmesi, ileriki dönemde beslenmeye bağlı kronik hastalıkların oluşumunun önlenmesinde önem taşımaktadır” dedi. Prof.Dr. Neriman İnanç, şöyle devam etti:
“Özellikle, diyet kompozisyonunun değişmesi, abur-cubur yiyeceklere eğilim, süt ve ayranın yerini şekerli ve gazlı içeceklerin alması ile çocuk ve gençlerde obezitenin artışı yeterli ve dengeli beslenme ile dünya çapında önüne geçilmesi gereken sorun haline gelmiştir. Süt ve süt ürünleri kalsiyum ve fosfor başta olmak üzere bazı önemli mineraller, protein ve bazı B grubu vitaminlerinin kaynağı olması nedeniyle dengeli beslenmenin önemli bir parçasıdır. Son yıllarda kalsiyum tüketiminin zayıflamada etkili olduğunu gösteren çalışmalar bulunmaktadır.”
Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünde görevli öğretim elemanı Neşe Yıldız'ın Prof.Dr. Neriman İnanç, danışmanlığında 6-14 yaşları arasındaki 300 öğrenci üzerinde araştırma yaptı. Araştırmada alınan diyet kalsiyumunun vücut ağırlığı üzerine belirgin etkisinin olmadığı, ancak süt tüketimi arttıkça şişmanlığın önemli göstergelerinden biri olan beden kitle indeksi (BKİ) ve vücut ağırlığının azaldığı belirlendi. Çalışmada günde 2 bardaktan fazla süt içenlerin vücut ağırlıklarının, daha az süt tüketenlerden daha düşük olduğu ortaya çıktı. Ayrıca yeterli süt tüketen öğrencilerin beslenme alışkanlıklarının daha düzgün olduğu, bu öğrencilerin B2, B6 vitamini, iyot, magnezyum, fosfor, protein, potasyum, kalsiyum, elzem amino asit alımlarının, yetersiz süt tüketenlere göre daha yüksek olduğu saptandı.
Süt özellikle kalsiyum ve proteinden zengin besin olması nedeniyle ağırlık kaybı sağlayabildiğin vurgulayan Prof.Dr. İnanç, “Süt, çocukların yeterli ve dengeli beslenmelerinin ve sağlıklı büyümelerinin sağlanmasındaki öneminin yanı sıra, obezite ve obeziteye bağlı kalp hastalıkları, diyabet, kanser gibi kronik hastalıkların önlenebilmesi için günde 2 su bardağı tüketilmelidir” dedi.