Sünnetten önce bunlara dikkat edin!

İşte sünnete dair merak edilen sorular ve yanıtları...

Sünnet uygulaması çocukların çok büyük bölümüne yapılsa da, sağlık sorunlarının görülebileceği bazı durumlar dikkatli olmayı gerektiriyor. Bu durumda, kararın hastanın tüm yönleriyle değerlendirilmesinden sonra alınması öneriliyor.

Yaşam Hastanesi Başhekimi ve Genel Cerrahi Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Beyzade Özkahraman, “Çocuktaki alerji ve kalp-damar hastalıkları gibi sağlık sorunları sünneti etkiler mi?” sorusunu, “Alerjisi olan çocuklar doktora götürülmeli ve sünnet öncesi gerekli araştırmaları yaptırılarak gerekli görülmesi halinde alerji yönünden tedavi ettirilmelidir” diyerek yanıtlıyor.

Bunun dışında, kalp-damar hastalığı olan bir çocuğun da konunun uzmanı bir hekim tarafından incelenmesi ve kendisine sünnet yapılıp yapılamayacağının bir raporla belirtilmesi öneriliyor. Op. Dr. Özkahraman’a göre bu durum çocuğun sağlığı açısından son derece önemli görülüyor ve kesinlikle ihmal edilmemesi gerekiyor.

Gelenek ve göreneklerin yanında, yeterli bilince sahip olunmaması da sünnetin aileler tarafından hâlâ evlerde ya da düğün salonlarında yaptırılmasına neden oluyor.

Günümüzde ülkemizin her köşesinde yeterli sağlık kuruluşunun bulunduğu düşünüldüğünde bu ilkel usullerin de yavaş yavaş terk edileceği öngörülüyor. Op. Dr. Özkahraman, “Ailelerin erkek çocuklarını sünnet ettirmeleri konusunda geç kaldıklarını düşünüyor musunuz?” sorusuna, “Aileler geçmişe oranla daha bilinçli oldukları ve tıbbi olanaklar çok daha fazla geliştiği için sünnette geç kalma durumuna eskisi kadar rastlamıyoruz” diye yanıt veriyor.

SÜNNET EHİL ELLERDE YAPILMALI

Ehil olmayan kişiler tarafından yapılan sünnetlerde sağlık açısından çok sayıda olumsuzluk görülebilir.

Bunlar:
-Kanama nedeniyle ölümle bile sonuçlanabilecek kayıplar,
-Penis başının bir kısmının kesilmesi,
-Derinin hatalı kesimi sonucu ortaya çıkan şekil bozuklukları,
-Steril koşullar altında yapılmadığında oluşabilecek enfeksiyonlar,
-İleri derecede ödem (şişlik) ve bir türlü kapanmayan yaralardır.

SÜNNETE DAİR SORULAR

Yeni doğan sünnetinden sonra çocukların altı hemen bağlanabilir mi?

Evet, bağlanabilir. Çocuğun yaptığı çişin sünnet edilen bölgeye değmesi önemli bir sorun oluşturmaz. Burada dikkat edilmesi gereken şey çocuğun kakasının sünnet edilen bölgeye temas etmemesidir.

Sünnet külotunun yararı var mıdır?

Sünnet külotu iyi bir buluştur. Kullanılması yararlı olmaktadır.

 

Ceyda Erenoğlu / HT MAGAZİN

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ