Sünnetin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Sabriye Dayı, çocuk için 2-6 yaş, özellikle de 3-5 yaş arası psikososyal gelişme evreleri olduğu için psikologlar tarafından sünnetin kesinlikle önerilmediğini söyledi.
Ailelerin çocuklarını biran önce sünnet ettirmek için merasim düzenleme telaşına girmemesi gerektiğinin altını çizen Medicalpark Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Sabriye Dayı, eğlenceden ve gösterişten önce sağlığın geldiğini söyledi. Önceliğin çocuğun sağlığı olduğunu ifade eden Dayı, "Sünnet gerçekleşmeden önce yapılacak ortamın temizlik şartlarının iyi olması ve yapacak kişinin işinin ehli olması gerekir. Sünnetten önce tıbbi muayene sünnet kadar önemlidir. Çünkü çocuğun kanama hastalığı sünnetten sonra ortaya çıkabiliyor. Bunun daha önceden bilmek ve önlemini almak gerekir. Çocuk için sünnet yaşı 2-6, özellikle de 3-5 yaş arası psikososyal gelişme evreleri olduğu için psikologlar tarafından kesinlikle önerilmemektedir. Çocuk yedi yaşından sonra ergenlik çağına kadar bu psikososyal evrenin durgunluğuna girer. Bu yaşlarda yapılacak sünnet, çocuğun psikososyal açıdan gelişmesini sağladığı gibi, çocuk toplumun bir üyesi olduğunu fark etmesinde etkili olur. Aile koruyucu davranış sergilemesinde yapılan hatalar ile çocuklar psikolojik olarak etkilenmektedir. 9 yaşında sünnet olan bir çocuk üzerinde bile koruyucu tutum sergilendiği zaman çocukta yürümek istememek, çamaşırını giymemek, tuvalet ihtiyacını yapmamak gibi sıkıntılar ile karşı karşıya kalabilir" diye konuştu.
Doğumdan hemen sonra yapılacak sünnetin önemine de değinen Dayı, "Çocuk dünyaya geldikten 1 ay sonra yani dünyaya adaptasyonunu sağladıktan sonra yapılacak olan sünnet daha sağlıklıdır. Yeni doğan dönemde sünnet yapılması idrar yolu enfeksiyon gelişme riskinin azalmasında büyük rol almaktadır" dedi.