Mikrobİyolojİ ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Abbas Taner, dünyada beslenme kaynaklı sorunların gün geçtikçe arttığını belirterek, “Bu sorunun en sık nedeni, sağlıksız koşullarda üretilen ve uzun süre bekletilmiş gıdaların (hormonlu ve fermente olmuş gıdalar) insanlara sunulmasıdır” dedi. Taner Hürriyet’e şunları söyledi:
Obezitenin sonuçları
Gıda duyarlılığı da beslenme kaynaklı sorunlardan biridir. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre dünya nüfusunun yarısında gıda duyarlılığı bulunuyor ve bu durum, obezite, IBS (Irrıtable Bağırsak Sendromu), hipertansiyon, astım, kronik yorgunluk, depresyon, egzama, deri döküntüleri, şiddetli mide-barsak problemleri gibi birçok hastalık ve şikayete neden oluyor.
Kilo verip güzelleşin
Gıda duyarlılık testleri ile hangi gıdalara duyarlılığınız olduğu bir bir belirlenebilir. Belirlenen yiyecekleri yemeyenlerin çok rahat kilo verebildiklerini görüyoruz. Bu kişilerin aynı zamanda ciltlerinde de ciddi bir değişim meydana geliyor. Cilt canlılaşıyor, sivilce oluşumu azalıyor. Çünkü kişi kendi vücudu için sağlıklı beslenmiş oluyor.
Alerjiyle ilgisi yok
Yedİğİmİz herhangi bir gıdaya karşıda bağışıklık sistemi harekete geçebilir. Gıdalara karşı vücudun vermiş olduğu olumsuz yanıt normalde zararsız olarak bildiğimiz gıdalar tüketildiğinde dahi meydana gelebilir. Ama gıda duyarlılığını gıda alerjisi ile karıştırmamak gerekir. Kişiler alerjiye çoğu zaman kendileri teşhis koyabilirler. Örneğin çileğe karşı alerjiniz söz konusu ise çilek yer yemez şiddetli öksürük, deride kızarıklık, kaşıntı, solunum sıkıntısı gibi belirtiler ortaya çıkabilir ve siz çilekten kaynaklandığını teşhis edebilirsiniz. Ancak gıda duyarlılığında semptom ve şikayetler çoğunlukla daha uzun sürelerde görülür. Bu sebeple kişiler problemin yedikleri hangi gıdadan kaynaklandığını bulmakta zorlanırlar.”