Su içmeyi sevmiyoruz ama tuza bayılıyoruz

Yemeğin tadına bakmadan eklenen tuz ve gün boyu iki-üç bardak suyla yetinmek... Bu iki kötü alışkanlığın, böbreklerin işlevini kaybetmesine neden olduğu belirtiliyor ...

Yemeğin tadına bakmadan eklenen tuz ve gün boyu iki-üç bardak suyla yetinmek... Bu iki kötü alışkanlığın, böbreklerin işlevini kaybetmesine neden olduğu belirtiliyor. Doç. Dr. Ülkem Yakupoğlu; Türkiye'de böbrek yetmezliğinin çok sık görülmesinin en önemli nedenlerinin başında suyu sevmeyip tuza bayılmamız geldiğine dikkat çekerek, şu bilgileri verdi:
Böbrekler, kanı temizledikten sonra atık maddeleri su fazlası ile idrar haline getirip vücuttan atıyor. Eğer yeterli miktarda su girişi olmazsa zehirli maddelerin atılımı gerçekleşemiyor.

KAN BASINCINI YÜKSELTİYOR
Vücudumuzun günlük tuz ihtiyacı 5-6 gramdır. Bunun yaklaşık 2 gramı yemeklere hiç tuz konulmasa bile gün içinde yenen sebze ve meyvelerden alınır.
Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği'nin araştırmasına göre; Türk halkı günde yaklaşık 18 gram tuz tüketiyor.
Fazla miktarda tuz, böbrek içindeki kılcal damar dolaşım sisteminde kan basıncını yükseltir. Küçük kılcal damarlar yırtılarak harap olur.

NE KADAR SU VE TUZ?
Sağlıklı bir insan ağırlığının yüzde 60'ı sudur. Normal kiloda erişkin bir kadın günde 1.5-2 litre, erkekler ise günde 2-2.5 litre su içmelidir.
Çok su içmek de az su içmek kadar zararlıdır. Günde 4-5 litre su içtiğinizde böbreklerin idrarı konsantre etme yeteneği zorlanr.
Yemek masasında kesinlikle tuz bulundurmayın. Yemeklere az tuz atın.

 

Manşetler

DUYURU-4