Su içmek için susamayı beklemeyin

Dyt. Berna Ertuğ: 'Gün boyunca kaybedilen toplam su miktarı 2,5 litreye ulaşırken, pek çok kişi bunun bilincinde ve farkında olmadan vücudunu susuz bırakmaktadır' dedi.

Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Berna Ertuğ, sıcak havada hareket, fazla proteinli ve tuzlu besinlerin tüketimi, terleme, idrara çıkma gibi aktivitelerin vücudun su ihtiyacının artmasına neden olduğunu belirterek, "Ayrıca vücut ısısını artıran ateşli hastalıklarda solunum yolu, ishalde ise bağırsak yoluyla su kaybedilir. Gün boyunca kaybedilen toplam su miktarı 2,5 litreye ulaşırken, pek çok kişi bunun bilincinde ve farkında olmadan vücudunu susuz bırakmaktadır" dedi.

Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Berna Ertuğ, insan bedeninin kemik, deri, bağ dokusu ve yağ dışındaki tüm öğelerinin, vücut suyu içinde çözelti halinde olduğunu belirterek, vücudun yaşamsal en küçük birimi olan hücrelerdeki yaşam için gerekli olan bütün biyokimyasal tepkimelerin bu çözelti içinde oluştuğunu belirtti. Hücrelerin yaşamsal faaliyetlerini yerine getirmesi ve bu sayede vücudun fonksiyonlarını tamamlayabilmesi için vücudun su dengesini koruması gerektiğini bildiren Ertuğ, bunun için; tüketilen suyun yanında, içecek ve yiyeceklerden alınan suyun da önemi büyüktür. Bu miktarın; solunum, idrar, ter ve dışkıyla kaybedilen su miktarını karşılanması gerektiğini vurguladı.

VÜCUT GÜNDE 2.5 LİTRE SIVI KAYBEDER

Vücudun bazı zamanlarda daha fazla sıvıya ihtiyaç duyduğunu belirten Ertuğ, "Sıcak havalar, hareket, fazla proteinli ve tuzlu besinlerin tüketimi, terleme, idrara çıkma gibi aktiviteler vücudun su ihtiyacının artmasına neden olur. Ayrıca vücut ısısını artıran ateşli hastalıklarda solunum yolu, ishalde ise bağırsak yoluyla su kaybedilir. Gün boyunca kaybedilen toplam su miktarı 2,5 litreye ulaşırken, pek çok kişi bunun bilincinde ve farkında olmadan vücudunu susuz bırakmaktadır" dedi.

SICAKTA SIVI İHTİYACI DAHA DA ARTAR

Sıcak havalarda terleme, kış dönemine göre çok daha fazla olduğunu, bu nedenle günlük su ve sıvı ihtiyacının da ona göre arttığını ifade eden Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Berna Ertuğ, şunları söyledi:

"Vücut, serinlemek ve kendi ısısını dengelemek için yazın daha fazla ter salgılar. Terlemeyle birlikte sıvı kaybının yanı sıra vücut için yaşamsal önem taşıyan farklı mineraller de kaybedilmiş olur. Tüm bu kayıpların telafi edilmesi için su tüketimini artırmak kaçınılmazdır."

SIVI ALIMI ÖNEMLİ

Sıvı alımının çay, kahve ve meyve sularının yanı sıra; günde en 1,5-2 litre su içerek karşılanmasının önemini belirten Ertuğ şunları kaydetti:

"Yaz aylarında, sıcak havalarda vücudun direncini kaybetmeden, sağlığını koruması için susuzluk duygusu hissedilmediğinde dahi su içilmesi gerektiği hatırlanmalıdır. Asitli soğuk içecekler, meyve suları ve diğer meşrubatlar sıvı alımına yardımcı olsa da, vücudun su tüketerek alacağı mineralleri karşılamak için yeterli olmayacaktır. Öte yandan, içilen suyun temiz olması, sağlığı bozmayan kaynaklardan alınması, öğün aralarında da içilmesine özen gösterilmesi, dikkat edilmesi gereken bir diğer unsurdur."

ANTALYA

Manşetler