Stresin romatizması olur mu?

Bir türlü geçmeyen ve gezici ağrılarınız mı var? Özellikle ruhsal gerilim yaşadığınız zamanlarda ağrılarınız alevleniyorsa bir nevi “stres romatizması” da dediğimiz “fibromyalji” akla gelmelidir.

Gezici kas ağrılarına neden olan ve tedavide ağrı kesicilerin yanı sıra antidepresana da ihtiyaç duyulan fibromyalji konusunda merak edilenleri Reem Nöroloji Merkezi’nden Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz anlattı.

Ruhsal gerilim sonrasında ortaya çıkan fibromyalji en genel anlamıyla, vücudun dışarıdan gelen stres kaynaklarını, mücadele amacıyla romatizmal sürece dönüştürüp rahatlama sağlamasıdır. Sürekliliği olan ve gezici ağrılar şeklinde kendini gösteren fibromyalji, özellikle stres durumlarında ortaya çıkıyor. Bu yönüyle maskeli depresyon ve somatizasyon bozukluğu ile çok karıştırılan stres romatizması, otonomik sistemi de olumsuz etkilediğinden mide ve bağırsak problemlerine de yol açabiliyor.

Fibromyalji Kadınları Vuruyor!

Migren ve panik atak gibi başarılı bayanların hastalığı olan fibromyalji, başarı konusunda tutkulu, mükemmeliyetçi ve titiz bayanlarda daha sık görülüyor ve sürekli nüksetmesi ile tedavi edilemeyen bir hastalıkmış imajı veriyor.

Ülkemizde yaklaşık 1,5 milyon fibromyalji hastası olduğunu vurgulayan Dr. Yavuz, bu hastalığın en önemli özelliğinin ilaçlarla tedavi edilmesine rağmen yeni stres durumlarında yeniden nüksedebilmesi olduğunu söyledi.

Fibromyaljide hastaların 10’da 9’unu kadınların oluşturduğunu belirten Dr. Yavuz hastaların bir kısmında da çocukluk dönemine ait fiziksel ya da cinsel taciz hikayesinin bulunduğunu belirtiyor.

Kalp Hastalıklarıyla Karıştırmayın!

Kas olan her yerde görülebilen fibromyaljinin en çok boyun, omuz, göğüs ve sırt bölgesinde ortaya çıktığını belirten Dr. Yavuz bu nedenle göğüs ağrılarının kalp hastalığı gibi algılandığının altını çizdi. Adale sertleşmesine bağlı olarak ağrılı bölge hareket ettirildiğinde kütürtü sesleri çıkabilen fibromyaljide uyku bozuklukları da sık görülür. Uyku dengesizliğinin olmadığı kişiler tedaviye daha iyi ve hızlı cevap verir.

Dr. Yavuz, ağrılı bir sendrom olmasına rağmen, sadece ağrı kesiciler ve adale gevşeticilerle düzeltilmesi mümkün olmayan fibromyaljide hastaya anksiyete giderici ya da antidepresan ilaçlar da verilmesi gerektiğini belirtti.

Fibromyalji Nasıl Tedavi Edilir?

Tanı konmadan önce birçok hastaneye başvuran ve çevresi tarafından ‘’hastalık hastası’’ olarak nitelendirilen fibromyalji hastaları öncelikle stresten uzaklaştırılmalıdır. Psikolojik destek ve ilaçlarla ya da stres unsurlarının ortadan kalkması ile hastanın düzelme sürecine girdiğini belirten Dr. Yavuz, tedavide Magnetoterapi, biofeedback, lokal fizik tedaviler, hipnoterapi, akupunktur, lokal enjeksiyonlar, kognitif davranış terapileri ve masaj kullanıldığını ancak en etkili unsurun stres faktörlerinin uzaklaştırılması olduğunu söyledi.

Nöroloji Uzmanı
Dr. Mehmet Yavuz

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ