Sporda zorlanmayın!

Doç. Dr. Tahsin Beyzadeoğlu, “Yaşamdaki pek çok şey gibi sporun aşırısının da zararları var” uyarısında bulunuyor.

Beyzadeoğlu’na göre bireysel spor yapan bazı insanlar, sporu “bir yaşam tarzı” haline getirip bu duruma kendilerini gereğinden fazla kaptırıyor. Bazıları ise “aşırı hırsları" nedeniyle fiziksel kapasitelerini çok zorluyor.

Beyzadeoğlu, “Kişinin fiziksel kapasitesini fazla zorladığı ve riske ettiği tüm sportif faaliyetler aşırıdır” diyor.

FUTBOL, BASKETBOL

Amatörce yapılan her sporun aşırısı risk oluşturuyor. Sakatlıkların en çok görüldüğü sporlar ise futbol ve basketbol. Doç. Dr. Tahsin Beyzadeoğlu, “temas sporu” olarak adlandırılan bu iki spor dalında, kendilerini en çok şaşırtan şeyin yaralanmalrın büyük bölümünün temassız gerçekleşmesi olduğuna dikkat çekiyor. Bunun en büyük nedeni ise, riskli hareketlere karşı fiziki olarak hazırlıksız olmak, kötü sahalarda ve yanlış ayakkabı seçimleriyle spor yapmak.

GENÇLİKTE YAPILAN SPOR İLERİ YAŞTA YAPILMAMALI

Prof. Dr. Ergun Demirsoy, “Yaşamın her döneminde ağır spor yapmak yarardan çok zarar getirir” diyor. Gençken, vücudun her açıdan güçlü olduğu dönemde yapılan ağır spor, vücut için yararlı olmasına rağmen, ileri yaşlarda aynı tempoda spor yapılması başta kalp hastalıkları ve ortopedik problemler olmak üzere ciddi sorunlara yol açabiliyor. Prof. Demirsoy, “Yaşa uygun ve dozunda yapıldıktan sonra her tür spor kalp sağlığını koruma konusunda yararlıdır. Ancak yürüyüş, hafif jogging ve bir yarış ortamında gerçekleşmeyen yüzme ve tenis, öncelikli olarak önerdiğimiz sporlardır” diyor. Yaşa uygun olmayan spor yapan, rekabete dayalı nedenlerle vücudu alışmadığı şekilde yoran tüm sporlar, kalp sağlığı için büyük sorun oluşturuyor. Daha önce aktif spor yapmış veya hiç yapmamış kişilerin düzenli kalp kontrolünden geçmeleri gerekiyor.

Manşetler

DUYURU-4