Spor salonlarındaki risk
Erciyes Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) tarafından erkek sporcular arasında yapılan araştırmada, salonlarda çalışan sporcuların, üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma risklerinin, açık sahalarda spor yapan sporculardan daha yüksek olduğu belirlendi.
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hürmüz Koç'un danışmanlığında yüksek lisans öğrencisi Emrah Yılmaz tarafından yapılan "Açık ve Kapalı Sahalarda Spor Yapan Sporcuların Üst Solunum Yolu Hastalıklarının İncelenmesi" konulu araştırma, "VVorld Journal of Medical Sciences" adlı uluslararası dergide yayımlandı. Doç. Dr. Hürmüz Koç, çalışmaya, 17-20 yaş aralığındaki 100 futbolcu, 50 hentbolcu ve 50 basketbolcunun gönüllü olarak katıldığını belirtti. Basketbolcu ve hentbolcuların kapalı alanda spor yapan grubu, futbolcuların ise açık alanda spor yapan grubu oluşturduğunu ifade eden Koç, şöyle devam etti: "Bu çalışmada, futbol, basketbol ve hentbolda aktif olarak her yıl liglerde mücadele eden sporcular, kulüp yöneticileri ve aileleri ile görüşülerek, izinleri dahilinde sporcuların TC kimlik numaraları alınarak Sağlık Bakanlığı'nın SGK İlaç Sorgulama Sistemi kullanılarak arşiv taraması yapılmıştır. Taraması neticesinde elde edilen ilaç kullanım dökümleri içerisinden üst solunum yolu hastalıklarında kullanılan ilaçlar tespit edilmiştir. Bu çalışmada, sporcuların ilaç kullanma oranlarına göre dağılımı açık alanda spor yapan 100 kişilik sporcu grubunda ilaç kullanan 61 kişi, ilaç kullanmayan ise 39 kişidir. Kapalı spor alanında spor yapan 100 kişilik sporcu grubunda ise ilaç kullanan 85 kişi, kullanmayan ise 15 kişi olarak tespit edilmiştir." Koç, elde edilen veriler ışığında, kapalı alanda spor yapanların, üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma risklerinin, açık sahalarda spor yapanlardan daha yüksek olduğunun belirlendiğini kaydederek, "Açık sahalarda çalışan sporcuların da üst solunum yolu enfeksiyonuna karşı ilaç kullanımı yaygın. Ancak bizim araştırmadaki hedefimiz hangi grubun daha fazla risk altında olduğunu bulmaktı.
Elde ettiğimiz sonuçlara göre de kapalı alanlarda üst solunum yolu enfeksiyonu riskinin daha fazla olduğunu tespit ettik" dedi. Kapalı alanlarda sporcuların daha fazla risk altında olmasının, salonun zemininde ve ortamında bulunan toz zerrecikleri ve onun içinde bulunan mantar, bakteri gibi zararlı maddelerden kaynaklandığını dile getiren Koç, şunları anlattı: "Spor salonlarının çok iyi havalandırılması, zeminin çok iyi temizlenmesi gerekiyor.
Aksi taktirde o zemindeki toz, solunum yoluyla vücuda giriyor. Asıl hastalık etkeni de bu zaten. Klimaların sürekli bakımının yapılması önemli. Eğer imkan varsa dışarıda spor yapılmalı. Ancak burada aktif sporcularla, yaşam boyu sporcuları karşılaştırmada yanılabiliriz. Çünkü, aktif sporcuların branşı belli, basketbolcu mutlaka salonda antrenman yapacak, futbolcu mutlaka sahada antrenman yapacak. Yaşam boyu sporcular ise iyi havalandırılan, zemini temiz, klimaları bakımlı olan tesislerde spor yapmalılar." Koç, antrenman dışında, küçük spor salonlarında oynanan müsabakalarda da üst solunum yolu enfeksiyonu riskinin yüksek olduğuna dikkati çekerek, salonun zemini ne kadar kaliteli olursa olsun, aşırı kalabalık ve kapalı ortamın enfeksiyon riskini artırdığını sözlerine ekledi.
Özge ÖNDER