Sperm sayısı sıfırsa bile baba olabiliyorsunuz!

Kısırlık sorunu yaşayan erkekler, günümüzde azospermi tedavisi ile çocuk sahibi olabiliyor.

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği 2. Başkanı ve Gazi Üniversitesi Tıp ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Tıraş, çok az sayıda sperm bulunan ağır oligospermi ile sperm hücresi yokluğu olan azosperminin birbirinden ayırt edilmesinin çok önemli olduğunu söyledi.

Ağır oligospermide meninin santrifüje edilmesiyle elde edilebilecek az sayıdaki spermin mikroenjeksiyon için kullanılabileceğini kaydeden Prof. Dr. Tıraş, böylece ilave testlere veya sperm elde etme girişimlerine gerek kalmayabileceğini belirtti.

Soruna yönelik tedavi arayışları ile bu tür sorun yaşayan erkeklerin baba olma şansına kavuştuğunu anlatan Bülent Tıraş, testislerde normal üretilen spermlerin varlığına karşın boşaltım sistemindeki tıkanıklıktan kaynaklanan sorunlarda, testislerden iğneyle doku aspirasyonu (TESA) veya doku biyopsisi (TESE) yapılarak, sperm hücresi arandığını söyledi.

Tıkanıklığa bağlı durumlarda testisten yüzde 100'e yakın oranda sperm elde etmenin mümkün olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Tıraş, tıkanıklık haricindeki nedenlere bağlı durumlarda ise sperm elde etme şansının yüzde 50 civarında olduğunu söyledi. Prof. Dr. Bülent Tıraş, daha basit, ucuz ve zahmetsiz olduğu için öncelikle iğneyle alma yönteminin tercih edilmesi gerektiğini, sperm üretimi olan hastalarda yüzde 80 civarında iğne yöntemi ile sperm bulunabildiğini belirtti.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ