Sözleşmeli sağlık personeline zam yolda

Sağlık ve sosyal hizmet kolunda sözleşmeli personelin sorunlarının çözümü için Türk Sağlık-Sen yasa taslağı hazırladı. Taslak ile sözleşmeli memurun maaşına çalıştığı yere göre ek zam yapılacak.

Sağlık ve sosyal hizmet kolunda sözleşmeli personelin sorunlarının çözümü için Türk Sağlık-Sen yasa taslağı hazırladı. Taslak ile sözleşmeli memurun maaşına çalıştığı yere göre ek zam yapılacak.

yrıca askerlik dönüşü ve doğum sonrası çalışanlar tekrar iş başı yapabilecek. Taslakta eş durumunda tayine ise kısıtlamalar getiriliyor.

Sözleşmeli sağlık personelinin sorunlarının çözümü için Devlet Personel Başkanlığı'nca hazırlanan yasa taslağı ile, sözleşmeli sağlık personeline zam, tayin ve becayiş hakkı geliyor.

MAAŞLAR YÜKSELİYOR

Taslakta sözleşmeli personelin çalıştığı iller beş gruba ayrıldı. 1'inci ve 2'inci grup illerde görev yapan personellerin maaşında bir değişme olmayacak. Erzurum dışındaki büyükşehirlerde personelin maaşına zam yapılmayacak. 3'üncü bölgedeki personelin brüt maaşına yüzde 10, 4'üncü bölgedeki illerde görev yapan personelin maaşına yüzde 20 zam yapılacak. 5'inci bölgedeki illerde görev yapan personel ise yüzde 25 ile en yüksek zammı alacak. 5 gruba ayrılan iller şöyle sıralandı:

"1. Grup iller: Ankara, İstanbul, İzmir

2. Grup iller: Adana, Antalya, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mersin, Sakarya.

3. Grup iller: Afyonkarahisar, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Burdur, Çanakkale, Denizli, Düzce, Edirne, Hatay, Isparta, Kırklareli, Kütahya, Manisa, Muğla, Tekirdağ, Uşak, Yalova.

4. Grup iller: Aksaray, Amasya, Artvin, Bartın, Bayburt, Çanakkale, Çankırı, Çorum,Giresun, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Sinop , Sivas, Tokat, Trabzon, Yozgat, Zonguldak.

5. Grup iller: Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Kilis, Malatya, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli, Van."

EŞ DURUMUNDAN TAYİNDE KISITLAMA VAR

Taslakta eş durumundan tayin hakkına ise çok kısıtlı bir şekilde imkan tanındı. Bu durumda çalışanların büyük bir bölümünün ise bu haktan yararlanamayacağı ifade ediliyor. Taslakla eşi, sözleşmeli memur olan veya asker, polis gibi zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan görevde bulunanlara eş durumundan tayin hakkı tanınırken eşi kadrolu memur veya özel sektörde çalışanların eş durumundan tayin yapmalarına imkan tanınmadı. Bu personelin tayin yapması için atanacağı yerde aynı nitelikteki kadronun boş olması ve bir yıl çalışmış olmak şartı da getirildi.

SÖZLEŞMELİ MEMUR ASKERLİK VE DOĞUM SONRASINDA İŞİNE DÖNEBİLECEK

Taslakla, doğum izni sonrası ve askerlik dönüşü işe başlama hakkının da personele tanındığı belirtildi. Askerlik nedeniyle sözleşmesi feshedilen personel, askerlik sonrasında terhis dönüşünü takip eden 30 gün içerisinde kurumuna başvuru yaptığı, doğum nedeniyle sözleşmesi feshedilenler ise 1 yıl içerisinde kurumlarına başvurdukları takdirde 30 gün içinde göreve başlayabilecekler. Ayrıca sözleşmeli personele doğum öncesi 8, doğumdan sonra 8 olmak üzere toplam 16 hafta ücretli doğum izni hakkı da tanınıyor.

BECAYİŞ VE SAĞLIK SEBEBİYLE TAYİN GELİYOR

Taslakla, birlikte sözleşmeli memurlara becayiş ve sağlık sebebiyle tayin hakkı da tanınacak. Becayiş hakkı sözleşmeli personelin aynı kurumda hizmet birimleri arasında nakledilmesine imkan tanınıyor. Buna göre, kurumun hizmet icapları dikkate alınarak aynı unvan ve hizmet niteliklerine haiz sözleşmeli personelin kurum içi karşılıklı yer değiştirme talepleri, pozisyonun vizeli olduğu birimde fiilen en az 1 yıl çalışılmış olması şartıyla yerine getirilecek. Sağlık sebebine bağlı kurum içi yer değişikliği talebinde ise, personelin talep tarihinde geçiş yapacağı hizmet biriminde aynı unvan ve niteliğe haiz boş pozisyon bulunması halinde, pozisyonun bulunduğu ildeki devlet ve üniversite hastanesinde kendisi, eşi ve çocukları ile mevzuat uyarınca bakmakla yükümlü olduğu ana ve babasının hastalığının tedavisinin mümkün olmadığına ilişkin sağlık kurulu raporunun ibraz edilmesiyle talep yerine getirilebilecek.

Manşetler

DUYURU-4