Şöyle güzel bir makarna olsa da yesek!

Birdenbire canınız bir şey yemek ister. Bu öyle şiddetli bir arzudur ki karşı koymak imkânsız gibi gelir. Taylan Kümeli yazdı...

Şeker aşermesi, aşermenin en sık rastlanan türlerindendir. Şekeri istemenin temel nedenlerinden biri kan şekerimizin düşmesidir. Eğer vücudumuzun enerjisi yeterli değilse enerjiyi tamamlamak veya geriye getirmek için beyin, komutuyla tatlı isteğini artırır. Aynı zamanda günlük beslenmemizde yer alan beyaz ekmek, beyaz makarna, rafine edilmiş ürünler şeker seviyemizi etkileyerek yeniden ve yeniden şeker istememize neden olur.

Kan şekeri değerleri önemli Kan şeker seviyemizi dengede tutmak bizi tatlı ve içinde karbonhidrat bulunan şeyleri istemekten alıkoyar. Günlük beslenmemizde glisemik endeksi düşük besinler tüketirsek (kan şeker seviyesini olumsuz etkileyecek miktarda şeker içermeyen) yiyecek isteklerimizin normal gelişmesinde kan şeker seviyesinin dengeli oluşunun faydasını görürüz.

Günlük beslenmemizde rafine edilmiş yiyeceklerin yerine posalı ve rafine edilmemiş yiyecekleri koyarsak şekere karşı aşermemiz çok kısa sürede ortadan kalkar. Tereyağı yerine light peynir Aynı zamanda işlenmemiş protein ve essansial yağdan zengin yiyeceklerin günlük beslenmemizde yer alması da bu isteğimizi azaltır. Tereyağı yerine sandviçlere ezilmiş avokado ve light krem peynir karışımı sürmek, et ve tavuk yanına garnitür olarak patates yerine yeşil yapraklı sebze koymak, pilavı beyaz yerine kepekli pirinçten yapmak şeker aşermemizi yüzde 90 engeller. Az miktarlarda ve 2 saatte bir yemek yemek şeker enerji seviyemizin düzenli kalışına yardımcı olur. Kısacası beslenmemizi bu şekilde düzenlersek hem vücut enerjimizde istikrar yakalar, hem de şeker aşermemizi engelleriz. Suçlu mood’umuz olabilir Duygularımız aşerme konusunda oldukça önemli rol oynar. Sık sık duygusal yapımızdaki iniş çıkışlar bizi yiyeceklerle bunu düzenleme isteğine sürükler.

Örneğin rahatlamak istediğimiz bir anda eğer evimizde bir tatlı ya da çörek varsa onlara yönelmemiz rahatlamayı desteleme amaçlıdır. Yiyecekleri daha iyi hissetmek veya stresinizi hafifletmek için kullanıyorsanız bunu kontrol altına almanız gerekecektir. Bu durum için söylenecek en kötü senaryo ‘binge eating’ yani hiç nokta koyamadan duygusal boşluklarda aşırı yemek yemektir. Binge eating duygularımızın bloke olup çözülmesine çare aradığımız anlarda yiyeceklerin çözüm noktası sanılması yanlıştır. Basitçe kabullenmemiz gereken şey korku, stres, üzüntü ve hatta sevinçlerimizi bile yiyeceklerle çözemeyeceğimiz gerçeğidir.

ALTERNATİF YOLLAR BULUNABİLİR

Bazı geçici terapiler bizim aşırı yeme ihtiyacımızın tedavisinde etkili olabilir. Örneğin hipnoz duygularımızdaki gelgitlere bağlı sapmalar bilinçaltına inerek kendimizi sorgulamamıza yol açmakta, bunun sonuncunda ise rahatlamış sorgular kendini normal iştaha bırakmaktadır. Ayrıca yine hipnoz bazı yiyeceklerin bilinç altındaki tat duyusunu değiştirerek ondan uzaklaşmamızı sağlamaktadır. Örneğin aşırı çikolata yiyen bir kimsenin bilinçaltına “çok tatlı” öğretisi gönderilerek bu sağlanabilir.

SU TÜKETMEK ÖNEMLİ

Suyu az içmek açlığınızı daha kolay hatırlamanıza neden olacaktır. En az 1.5 lt su içmeniz vücudunuzun susuz kalmasından sizi alıkoyar. Suyu 1 dilim elma, 1 dilim limon ve 1 parça kabuk tarçınla tatlandırmanız sizi gereksiz acıkmalardan alıkoyacaktır. Su dışında tükettiğiniz içeceklerde şekerli ve kafeinli olanlardan kaçınmanız acıkmanızı engeller. Laktozsuz diyet sütün içine çubuk tarçın, 1- 2 karanfil sizi mutlu edecek harika bir kış içeceğidir.

TATLININ SAĞLIKLISINI TERCİH EDİN

Eğer gerçekten tatlıya ihtiyaç duyan ve onsuz yapamayan biriyseniz kan şekeri seviyenizi etkilemeyen doğal tatlandırıcılardan yapılan tatlıları tüketebilirsiniz. Pirinç şurubu, akçaağaç şurubu, pekmezle yapılan yulaf, süt ve meyve karışımı harika bir tatlı desteği olacaktır. Yulaf ezmesinin içine konulacak olan tarçın hem tat verecek hem de tatlı isteme meylimizi insülini dengeleme özelliği nedeniyle yok edecektir.

DÜRTÜLER NE OLACAK?

Bazen aşırı yeme isteğimiz vücudumuzdan bize bir sesleniş olabilir. Çünkü sağlıklı bir vücut yapısına sahipken durup dururken garip yiyecek aşermeleri bu sesin habercisi olabilir. Ama bunu değerlendirmeyi çok iyi bilmek gerekir. Örneğin çikolata isteği ilk aşamada tatlı isteği gibi görülse de yüksek oranda magnezyum eksikliğinin göstergesidir.

Gazete Habertürk- HT Magazin

Manşetler