Sosyal medyadaki yanlış ürün yönlendirmeleri çocukların diş sağlığını etkiliyor

Medicana International Ankara Hastanesi Çocuk Diş Hekimi Uzmanı Dr. Nurgül Demir: "Sağlıkla ilgili herhangi bir konuda yönlendirici olması gereken tek merci hekiminiz olmalıdır"

Medicana International Ankara Hastanesi Çocuk Diş Hekimi Uzmanı Dr. Nurgül Demir, çocuk diş sağlığı ilgili sosyal medyada yapılan araştırmaların tedavinin gecikmesine neden olabileceğini belirterek, "Sağlıkla ilgili herhangi bir konuda yönlendirici olması gereken tek merci hekiminiz olmalıdır." ifadesini kullandı.

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, hastaların tedavi yöntemlerini sosyal medya platformlarından araştırması tedavinin gecikmesine sebep olabiliyor.

Sosyal medyada en çok araştırılan başlıklar arasında çocuk diş hastalıkları gelirken, uzmanlar, sağlık söz konusu olduğunda yönlendirici olması gereken tek mercinin hekimler olması gerektiğini vurguluyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Dr. Nurgül Demir, sosyal medya platformlarında paylaşılan içeriklerin çocuk diş sağlığına etkisini değerlendirdi.

Sosyal medyanın olumlu etkilerine de işaret eden Demir, ağız hijyeninin önemi, ağız bakımında ve diş sağlığının sağlanmasında tercih edilebilecek hijyen ürünleri gibi konularda sosyal medyanın olumlu etkilerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini bildirdi.

Demir, sosyal medyadaki renkli dünyanın çocukları etkileme gücüne dikkati çekerek, "Diş fırçalama tekniklerini, doğru yönlendirmelerle, renkli görsel veya videolar üzerinden takip ederek izleyerek öğrenmek hem daha etkili bir öğrenme sağlıyor hem de eğlenerek edindikleri alışkanlıklar daha kalıcı oluyor." ifadelerini kullandı.

Çocukların sosyal medya kullanımının mutlaka ebeveyn kontrolünde olması gerektiğini belirten Demir, bu mecrada tedavi edici olarak sunulan ürün yönlendirmelerine karşı dikkatli olunması gerektiğine dikkati çekti.

Demir, şunları kaydetti:

"Diş ağrısı, diş eti kanaması, diş etinde şişlik gibi herhangi bir şikayeti gidermesi için ürün yönlendirmesi yapılmasını engellemek oldukça güç. İçeriği bilinmeden kullanılan ürünlerin hassas ve alerjik bünyeli hastalarda şiddetli alerjik reaksiyonları tetikleme riski var. Ağız içi şikayetleri geçirmek için kullanılan ürünler ise bölgesel alerjik reaksiyonlara sebep olabileceği gibi ciddi mukoza yanıklarına da sebep olabilir."

- "Tedavi uzman hekimlerce zamanında yapılmalı"

Demir, küçük veya büyük, hastada rahatsızlığa neden olan her şikayetin önemli bir nedeni olabileceğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Ağız içinde oluşan yaralar ve diş eti kanamaları birçok ciddi hastalığın belirtisi olabilir. Yanlış ürün kullanımı mevcut şikayeti kötüleştirebileceği gibi, altta yatan asıl problemin tanısının geciktirilmesine de sebep olabilir. Doğru tedavinin geciktirildiği ilerleyen aşamalarda diş eti ve bölgesel kemik kaybıyla birlikte, çürük veya diş enfeksiyonu olmaksızın diş çekimi gerekebilir. Maalesef bunlar biz diş hekimlerinin sıklıkla karşılaştığı problemlerken, çocuk yaş grubundaki hastalarımızda durum daha çok önem kazanmaktadır. Sağlıkla ilgili herhangi bir konuda yönlendirici olması gereken tek merci hekiminiz olmalıdır. Tedavi uzman hekimler tarafından zamanında yapılmalıdır."

 

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ