'Son zamanlarda Acil Servise bitkisel ilaç zehirlenme başvurusu arttı'

Doğada yetişen yabani otların bilinçsiz şekilde tüketilmesiyle ölümle sonuçlanan zehirlenme vakalarının görülebileceğine işaret eden uzmanlar, vatandaşların bu konuda dikkatli olması gerektiği bildirdi.


Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Acil Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Sebe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğada genellikle dağlık alanlarda ve nehir kenarlarından yetişen yabani otların vatandaşlar tarafından toplanarak tüketildiğini söyledi.

Çeşitli hastalıklara iyi geldiği söylenen bazı bitkilerin, yanlış tüketim sonucu ölüme kadar giden kötü sonuçlara neden olabileceğini vurgulayan Sebe, bazı bitkilerin içinde, gerçekten hastalıklara karşı iyi gelen etken maddelerin olduğunu ancak bunların kullanım dozlarına çok dikkat edilmesi ve uzman kontrolünde kullanılması gerektiğini belirtti.

Sebe, piyasada "şifa veriyor" diyerek satılan bitkilere ve bitkisel ilaçlara itibar edilmemesini isteyerek "Son günlerde giderek artan oranlarda bitkisel ilaç zehirlenmeleri vakaları gelmeye başladı. Bitkisel ilaçlar ve yabani otlar bir hekim önerisi olmadan kullanılmamalı. Bir tablet bile fazla alsanız çok ciddi yan etkiler olabilir. Halkımızın buna çok dikkat etmesini istiyoruz." dedi.

Son zamanlarda "şeytan otu" denilen bitkinin kullanımına bağlı zehirlenmelerle karşılaştıklarını ifade eden Sebe, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Halkımız daha çok astım, diyabet, mide spazmı hastalıklarına iyi geldiğini iddia ederek bunu kullanıyor. Daha sonra bize zehirlenme olarak geliyor. Bu bitkinin içerisinde dozu çok güçlü, halüsinasyon ve ciddi uyuşturucu etkileri olan bir madde var. Şeytan otu yüksek dozda alındığında ölüme sebep olabildiği gibi komaya sokabiliyor. Bu yüzden halkımız şeytan otu bitkisini kullanmaması, bitkinin tohumlarını yememesi ya da çiçeklerini kullanmaması gerekiyor." AA

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ