Özel Medicana Konya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr.Gamze Yılmaz Yanartaş, özellikle kış aylarında ortaya çıkan ağrılarla ilgili bilgiler verdi. Kış aylarında özellikle eklem romatizması ve kas rahatsızlıklarında ağrıların arttığını belirtti.
Soğuk ve yağışlı havalarda hava basıncının değişmesi sebebiyle özellikle eklem romatizmalı hastaların ağrılarının artabileceğine dikkat çeken Yanartaş, "Eklem romatizmalı hastalarda hasar oluşmuş eklemlerdeki basınç alıcılarında da hasar olduğundan, hasta en ufak hava basıncına dahi daha duyarlı hale geliyor. Bu yüzden özellikle yağışlı havalarda bu hasta grubunda ağrılar artar." Aynı zamanda soğuk hava sebebiyle kasların ve damarların kasılması sebebiyle kaslarda kasılma ve kısalma olduğunu ve bu kaslara giden kan dolaşımının bozulduğunu "Soğuk hava fibromiyalji, miyofasiyal ağrı sendromu gibi kas rahatsızlıklarında da ağrıların artmasına neden olabilir"
SOĞUK HAVALARDA HAYAT DAHA YORUCU VE DAHA STRESLİ
Dr.Gamze Yılmaz Yanartaş, Ayrıca kış sezonunda çalışma hayatının daha yoğun ve daha stresli olduğunu, trafikte geçirilen zamanların arttığını, özellikle masa başı işlerde çalışanlarda eklem ve kas ağrılarının bu aylarda fazlalaştığını dikkat çekersek.
"Yazın genelde iş ortamı daha sakindir. Ayrıca günler daha uzun olduğu için iş dışındaki saatlerde spor olanakları daha fazladır ve insanlar yazın daha hareketli bir yaşam sürerler. Öte yandan yaz aylarında tatil fırsatları da daha fazladır. Kışın bu olanaklar azalır. Bunlar, kas ve eklem rahatsızlıklarına sahip kişilerin kış aylarında ağrılarının artmasını tetikleyen diğer nedenlerdir."
KIŞIN FİZİK TEDAVİ UYGULANIR MI
"Hastalarımızın sıkça sorduğu bir soru kışın fizik tedaviye girip giremeyecekleri. Sanki tedaviden sonra soğuk havaya çıkınca olumsuz etkilenilecek gibi yanlış bir algı var. Bu doğru değil. Kışın fizik tedavi olmanın herhangi bir olumsuz tarafı yok" diyen Dr.Gamze Yılmaz Yanartaş, bu dönemde doktora görünmenin önemini şöyle anlatıyor:
"Hastaların kış döneminde gelmeleri önemli. Çünkü ağrıların artma olasılığının olduğu bu dönemde gündelik hayatlarında alacakları önlemler konusunda bir uzmandan fikir almalılar. Egzersizleri düzenlenmeli ve ek önlemler konusunda doktora danışılmalı."
FİZİK TEDAVİ BAĞIMLILIK YAPMAZ
Dr.Gamze Yılmaz Yanartaş, "Fizik tedavinin bağımlılık yaptığı gibi yanlış bir inanış var. Bu da doğru değil. Fizik tedavi bağımlılık yapmaz. Eklem ve kas hastalıkları tamamen iyileşmeyen kronik hastalıklardır. Tedavinin tekrarlanması gerekebilir. Yaklaşık bir yıl gibi bir süreden sonra tedavi tekrarlanması ihtiyacı doğabilir ve bunun hiçbir sakıncası yoktur. Bunun olmaması için hastaların tedaviden sonra bizim önerilerimizi uygulaması gerekmektedir. Hasta ağrıları geçtiği için "nasılsa iyileştim" deyip bunlara dikkat etmezse hastalığı nüksedebilir ve beklenildiğinden daha erken bir sürede tekrar fizik tedaviye girmesi gerekebilir."