Şizofreniye milli çözüm

Kandaki yüksek agmatin düzeyinin şizofreniye neden olduğuna yönelik bir çalışmaya imza atan Prof. Dr. Tayfun Uzbay, bu kimyasalı bloke edecek bir ilaç üzerinde çalışmalar yapıyor. Destek bekleyen Uzbay’ın hedefi şizofreniye karşı milli ilaç üretmek.

Mert İNAN

Tıp dünyası ve bilim insanları şizofreni hastalığına çare bulmak için aralıksız çalışmaya devam ediyor. Türkiye'de uzun süredir şizofreni üzerine deneysel araştırmalar yaparak hastalığın tanı ve tedavisi için uğraş veren isimlerden biri de Prof. Dr. Tayfun Uzbay. İzmir'deki Askeri Casusluk Davası'ndan 13 Haziran 2012'de tutuklanan, 8 ay 20 gün cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilen ve GATA'daki görevinden Kıdemli Albay rütbesiyle emekliye ayrılan Uzbay, şizofreni araştırmalarını Üsküdar Üniversitesi Nöropsikofarmakoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde kurduğu laboratuvarda devam ediyor. Kandaki yüksek agmatin düzeyinin şizofreniye neden olduğunu ortaya koyan bir çalışması TÜBİTAK tarafından desteklenen Uzbay, "Çalışmalarımızda beyindeki agmatin salgısının artmasıyla şizofreni belirtilerinin tetiklenebileceğini tespit ettik. Literatür araştırmaları ve deneysel çalışmalarımız sonucu agmatini bloke edebilecek 3 farklı kimyasal molekül olduğunu saptadık. Bu kimyasal moleküllerin şizofreni tedavisi için önemli katkılar sağlayacağını düşünüyoruz" dedi.

'Hastalığın anahtarı'

Belli bir doz üzerinde agmatinin deney hayvanlarında şizofreni benzeri etki oluşturduğunu kaydeden Uzbay, "Bu çalışmada beklentimiz agmatinin deney hayvanlarını iyileştirmesiydi. Ancak beklediğimiz etkiyi yaratmadığı gibi dozu artırdıkça şizofreni belirtileri gözlemledik. Son bulgularımız da bu verileri destekliyor. Agmatin yakın gelecekte şizofreni ve benzeri hastalıklar için anahtar beyin kimyasalı konumuna gelebilir" diye konuştu.

'Bakanlık devreye girsin'

Uzbay, milli ilaç projesine yönelik planlarını da şöyle anlattı; "Yeni ilaç girişimine ABD'deki doktor ve şirketlerden ortaklık talepleri geliyor. sağlık Bakanlığı ve Türk İlaç Sanayi'nden de araştırmaya destek bekliyoruz. Devreye girip bayrağı devralabilirler. Yaptığımız çalışma ve tedaviye yönelik kimyasal formülleri gizlemiyoruz. Araştırmalarımızda önemli aşamalar kaydettik. Kendi adıma hiçbir maddi beklenti içinde değilim. Türkiye'nin milli ilacını yapabileceğine inanıyorum. Araştırma sonuçlarımı ve fikirlerimi destek verebilecek herkesle paylaşabilirim."

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ