Şizofreni hastalarına uğraş terapisi

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesine bağlı Psikiyatri Gündüz Hastanesinde, şizofreni hastalarına yönelik aşçılık-pastacılık, el sanatları, İngilizce, bilgisayar, muhasebe kursları düzenleniyor.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesine bağlı Psikiyatri Gündüz Hastanesinde, şizofreni hastalarına yönelik aşçılık-pastacılık, el sanatları, İngilizce, bilgisayar, muhasebe kursları düzenleniyor.

Psikiyatri Gündüz Hastanesi Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Buket Cinemre, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastanelerinde kronik ruhsal rahatsızlıkları bulunan kişilerin psikososyal rehabilitasyonunun yapıldığını belirterek, yurt dışında pek çok örneği olmasına rağmen Türkiye'de bu tip merkez sayısının azlığına dikkati çekti.

Gündüz Hastanesindeki rehabilitasyon çalışmaları çerçevesinde şizofreni hastalarına yönelik kurslar düzenlediklerini bildiren Buket Cinemre, şöyle konuştu:

''Bu uygulamaya, 'uğraş terapisi' deniyor. Uğraş terapisini yurt dışından farklı yapıyoruz. Çünkü
Türkiye'de uğraş terapisti yok. Biz de bu sorunu Halk Eğitim Merkezi ile işbirliği yaparak aştık. Bize destek verdiler. Azize Kahraman Halk Eğitim Merkezi ile başladık. Şimdi de Konyaaltı Halk Eğitim Merkezi ile çalışıyoruz. Onlar ücretsiz kurs veriyorlar. Şizofreni hastalarına yönelik İngilizce, bilgisayar, muhasebe, bilgisayarlı muhasebe, takı tasarımı, el sanatları ve aşçılık-pastacılık dallarında kurslarımız var.''

Yrd. Doç. Dr. Cinemre, bu kurslar sayesinde şizofreni hastalarının üretime katılmalarını sağladıklarını söyledi. Kullandıkları ilaçlarla hastalığın akut dönemini geçiren şizofrenlerin içine girdikleri karamsar dönemin aşılmasında bu tip uğraşıların önemli olduğunu ifade eden Cinemre, kurslar sayesinde hastaların sosyalleştiklerini belirtti. Kurslara katılarak işe giren şizofreni hastalarının da bulunduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Cinemre, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Kurslara katılmadan önce evinden hiç çıkmayan, bakkala bile gitmeyen hastalarımız vardı. Bu çalışma başladıktan sonra kendi kendilerine yürüyerek hastaneye gelebiliyorlar. Sosyalleştiler. İşe girip çalışmaya, üniversiteyi kazanıp okumaya başlayan hastalarımız var. Geçtiğimiz günlerde bir hasta yakını, burada yürüttüğümüz çalışmayı 'Milat gibi' diye nitelendirmişti. Bence bu kursun en iyi anlatımı da bu.''

''KENDİLERİNE GÜVENLERİ ARTTI''

Konyaaltı Halk Eğitim Merkezi Yiyecek Hazırlama Öğretmeni Çiğdem Özer, kurs sırasında şizofreni hastalarının beslenme programına uygun olarak diyet yiyecekler hazırladıklarını ifade etti.

Grubunda 12 kişinin yemek ve pasta yapımını öğrendiğini bildiren Özer, kursun başladığı ilk günlerde pasif ve içe kapanık davranan kursiyerlerin her geçen gün kendilerine duydukları güvenlerinin arttığına dikkati çekti. Yapılan yemeklerin 1 YTL'lik bağış karşılığında isteyenlere ikram edildiğini belirten Çiğdem Özer, ''Toplanan parayla da bir sonraki derste kullanacağımız malzemeleri alıyoruz. Bu şekilde hem kimsenin cebinden para çıkmıyor hem de kursiyerler kendi hazırladıkları yemekleri yiyorlar'' dedi.

Psikiyatri Gündüz Hastanesinde cam ve ahşap boyama eğitimi veren Konyaaltı Halk Eğitim Merkezi El Sanatları Öğretmeni Fatoş Öztürk de kursun başladığı günden bu yana kursiyerlerinde önemli gelişmeler gözlemlediğini söyledi.

Kurs sırasında kullanılan malzemenin merkez tarafından karşılandığını kaydeden Öztürk, ''İlk günlerde içe kapanık olan kursiyerlerimizin aradan geçen sürede kendilerini daha kolay ifade edebildiklerini gördüm. Umutsuzluğa kapıldıkları dönemde bu tip etkinlikler onları yaşama bağlıyor'' diye konuştu.

Manşetler

DUYURU-5