NEDEN SIKÇA YALAN SÖYLÜYORSUNUZ?
Yalan bir savunma mekanizması, insanın tehlikeli gördüğü durumlarda kendisini korumaya alması. Aslında normal bir savunmamız olan "yalan" sıkça olduğunda, bir davranış bozukluğuna dönüşüyor.
Otoriter Anne Baba Tutumları Çocuğu Yalana Sürüklüyor
"Çocuğum çok yalan söylüyor" şikayeti ile gelir anne babalar. Bu ebeveynlere baktığımızda, baskıcı, emredici, eleştirici, suçlayıcı ve sevgilerini çocuklarına hissettiremeyen anne babalar olduklarını görürüz. Bu anne babaların çocukları suçlanmamak, eleştirilmemek ve ceza almamak adına yalana başvururlar.
Yalanın Yetişkinliğe Yansıması
Psikoterapi seansına katılan bir danışanımın yaşantısını sizinle paylaşmak istiyorum. İki çocuklu bir aile babası olan danışanım, çocuklarına dahi o kadar yalan söylüyordu ki, çocuklarının da güvenini kaybetmişti. Bir gün anıtkabirin önünden geçerken demiş ki; "bakın çocuklar burada Atamız yatıyor." Çocukların ikisi de annelerine bakmış ve "babam yine yalan söylüyor , uyduruyor değil mi anne?" diye tepki vermişler.
Yalan, Güven Duygusunun Sömürülmesidir
Aşk, sevgi, arkadaşlık, dostluk ve sosyal ilişkiler güven duygusunun üzerine oluşur ve sağlamlaşır, Yalan, ikili ilişkilerde, en temel olan duygunun yani güvenin sömürülmesidir. Sonuçta, sıkça yalan söyleyen insanların ikili ilişkilerde başarılı olamadıkları bir gerçek.
Size Yalan Söylediğini Nerden Anlarsınız?
Yüzü kızarır, Ses tonu değişir.
Göz bebeği büyür.
İç salgı bezleri hızlanır, o an aşırı terler.
Korku duygusu artar ve panik olur.
Saçma sapan davranır ve konuşur.
Suçluluk duygusundan dolayı, suçlu psikolojisine girer ve öfkelenip, saldırganlaşır.
Kendisini çok zeki zanneder ve aniden konu değiştirir.
Yansıtma yapar ve sizi suçlar.
Karşınızdaki size yalan söylüyorsa, bilin ki asla yala söylediğini kabullenmeyecektir, eğer yalan söyleyen sizseniz, sizi dibe çeken bu davranış bozukluğunuzu hiç zaman kaybetmeden tedavi ettirmenizde fayda var. Aksi taktirde bir süre sonra kimse size saygı duymayacaktır.