Tıraş, yaptığı yazılı açıklamada, anne olmak isteyen kadınların karşılaştıkları sorunların modern yaşam koşulları ve beslenme şekilleriyle paralellik göstererek arttığını belirtti.
Modern kadının eski kadınlar gibi artık eliyle çamaşır ve bulaşık yıkamadığını ifade eden Tıraş, kadının neredeyse bir düğmeye basıp, günlük ev işlerini yapar hale geldiğini kaydetti.
Mesleği gereği masa başında görev yapanların az hareket ettiğini, bunun da kadının kilo almasına neden olduğunu aktaran Tıraş, "Beslenme şekli de hazır gıdaya yatkınsa anne olamamak için kadında neredeyse tüm koşullar hazırdır. Uzmana başvurup, diğer tedavi yöntemleri denendikten sonra tüp bebek tedavisine başlandığında görülen tablo şudur; yumurtalar daha az döllenir ve östrojen seviyeleri daha düşük olur. Şişmanlık oranı arttıkça gebelik oranları düşer ve canlı doğum oranlarında azalma olur. Yani düşük oranı artar" dedi.
Tıraş, ABD'de yapılan bilimsel araştırmaların şişmanlığın anne olmak isteyen kadınlar için tedavi sırasında ciddi sorunlara yol açtığını açığa çıkardığını vurgulayarak, şişmanlığın tüp bebek tedavisinde ciddi sorunlara neden olduğunu, erken doğum oranını artırdığını belirtti.
Kadında vücut kitle endeksine göre ağırlık ve boy ölçülerinin oranlanması 30'un üzerine çıktığında obezlik söz konusu olduğunu dile getiren Tıraş, hafif kilolularda bile yüzde 75 erken doğum riskinin arttığına, kilolularda ise oranın 2,4 katına çıktığına işaret etti.
Şişmanlık arttıkça gebelik oranı düşüyor
Prof. Dr. Bülent Tıraş: 'Şişman kadınlarda tüp bebek tedavisi sırasında daha az embriyo oluştuğu ve döllenme olduğunu bilimsel araştırmalar ortaya koydu'
Acıbadem Sağlık Grubu Tüp Bebek Hizmetleri Koordinatörü Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, ABD'de yapılan bilimsel araştırmalarda şişmanlığın tüp bebek tedavisine zararlı olduğunun ortaya konulduğunu bildirdi.