Şişmanlığın ilacı bağırsakta mı gizli?

En son verilere göre dünyada 2.1 milyar obezin yaşadığını hatırlatan Prof. Dr. Yıldız bilim dünyasının mide ve bağırsak sistemine yöneldiğini söyledi.

ZİYNETİ KOCABIYIK

En son verilere göre dünyada 2.1 milyar obezin yaşadığını hatırlatan Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr.Okan Bülent Yıldız, obezitenin sebeplerini araştıran bilim dünyasının mide ve bağırsak sistemineyöneldiğini söyledi. 37. Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kongresi'nde görüştüğümüz Prof. Dr. Yıldız, bilim dünyasının mide ve barsak sisteminin obezitenin gelişimindeki rolünü son yıllarda keşfettiğini belirterek, "Bu konudaki en şaşırtıcı bilgi insan bağırsak yapısında yer alan mikroplardaki değişimin de obeziteye katkısı olduğunun ortaya çıkmasıdır. İnsanlar bağırsak duvarında yer alan ve onu birçok hastalıktan koruyan mikroplarla dünyaya geliyor. Son dönemde bu mikropların bağırsağın yağ dokusu ve beyinle olan iletişiminde vücudun yağı tutması metabolizma hızını ayarlayabilmesinde de rol oynadığı anlaşıldı" dedi.

OBEZİTE AŞISI

Bu bilginin obezitenin tedavisi için ilaç geliştirmeye çalışan bilim adamları için yeni bir ufuk açtığını belirten Prof. Dr. Yıldız, "Bilim dünyası başta şişmanlık ve diyabet olmak üzere birçok hastalığın gelişiminde rol oynadığı düşünülen bağırsak florasındaki değişimi yöneterek obeziteyi tedavi edilebileceğini düşünmeye başladı. Bağırsak içeriğinden obeziteye karşı aşı geliştirilmesi ile ilgili deneysel çalışmalar sürüyor. Bu çalışmalar henüz erken safhada olsa da olumlu sonuçlar alınıyor" dedi.

TOKLUK HORMONU AÇLIK HORMONUNA KARŞI

Mideden bağırsağın ucuna kadar olan bölgeden yaklaşık 4 bin hormonun salgılandığını ve bu hormonların bizi yönettiğini söyleyen Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, bu hormonlar arasında en iyi bilinen ikisinin her yemekten önce mideden salınan ve acıkmamızı sağlayan ghrelin ile yağ dokusundan salgılanarak beyinde iştah merkezimizde tokluk hissini uyandıran leptin olduğunu ifade etti. Şişmanlarda leptin düzeylerinin düşük bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Yıldız, "Şişmanlığın tedavisi için dışarıdan leptin takviyesi yapılarak tokluk hissinin oluşturulması için bilimsel çalışmalar sürdürülüyor. Ancak tıpkı insülin direnci gibi leptin direnci var. Eğer bu direnç kırılabilirse, bu hormon dışarıdan alındığında hiç acıkmamak mümkün olabilecek" dedi.

FAYDALI MİKROPLARI KORUYUN

İkinci beyin olarak adlandırılan mide ve bağırsak sisteminden salgılanan hormonlar diyabetten şişmanlığa kadar birçok hastalığının oluşumunda rol oynuyor. Doğuştan gelen faydalı bağırsak mikroplarının çeşitli sebeplerle azalması, vücutta yağ depolanmasını artırıyor.

Gereksiz antibiyotik çocuğu obez yapıyor

Kullanılan ilaçların bağırsağın doğal yapısını bozduğunu söyleyen Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, "Bu konudaki çalışmalardan birinde küçük yaşlarda antibiyotik kullanmış çocukların barsak floralarının bozulduğu ve bu küçük çocukların ileriki yaşlarda daha fazla obez olduğu görülmüş. Buradan da anlaşılıyor ki, başta diyabet ve şişmanlık gibi kronik hastalıkların gelişimini önlemek için bağırsağımızdaki doğal florayı korumamız gerekiyor" dedi.

Manşetler

DUYURU-5