Şişman ama sağlıklı olmak imkansız

İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre, aşırı kilolu ya da obez insanlarda tansiyon, kolestrol ve kan şekeri gibi göstergeler normal düzeylerde olsa bile kalp hastalığı riskinin arttığı sonucuna varıldı


Imperial College London ve Cambridge Üniversitesi'nin ortaklaşa yaptığı araştırmaya katılan bilim insanları sonuçların, fazla kiloları taşımanın gelecekte sağlık problemlerine yol açabileceğini net bir şekilde gösterdiğini kaydetti. Uzmanlar fazla kilolu ya da obez insanların, tıbbi açıdan bir soruları tespit edilemese bile kalp hastalığı risklerinin arttığı uyarısında bulundu.

Araştırmacılar, İngiltere de dahil 10 Avrupa ülkesindeki yarım milyondan fazla kişinin sağlık verilerini inceledi. Çalışmada normal tansiyon, kolestrol ve kan şekeri düzeylerinin, obez insanlarda sağlıklarının iyi oldukları yönünde bir güvence olmadığı sonucuna varıldı.

Deneklerin 12 yıl süren takibi sonucu, 7 bin 637 kişide kalp hastalıkları görüldü ve kilonun bir risk faktörü olduğu tespit edildi. Çalışmada, aşırı kilolu ya da obez olmasına karşın tansiyonları, kan şekerleri ve kolestrol oranları normal olanların kalp hastalığı geçirme riskinin, bu normal göstergelere ve normal kiloya sapip olanlara kıyasla yüzde 28 daha fazla olduğu görüldü.

Hem şişman, hem de yüksek kolestrol, tansiyon ve kan şekeri olanları ise daha büyük bir risk altında olduğu kaydedildi. Araştırmacılara göre aşırı kilo doğrudan kalp sağlığını olumsuz etkileyemeyebiliyor ancak zamanla artan tansiyon ve kan şekeriyle kendisini gösterebiliyor. European Heart Journal adlı bilimsel yayımda yer alan çalışmanın insanların 'şişman ama sağlıklı' olabileceği anlayışına karşı son kanıtlardan biri olduğu belirtiliyor.

KANSERDE SADECE ALTERNATİF TIBBA YÖNELMEK ÖLDÜRÜYOR

ABD'de yürütülen bir araştırma, tedavisi için sadece alternatif tıp yöntemlerini seçen erken teşhis konmuş kanser hastalarının, geleneksel tedavi yöntemleri kullananlara göre beş yıl içinde ölüm risklerinin iki kattan fazla olduğunu ortaya koydu. Yale Üniversitesinden araştırmacılar, 2004-2013 yıllarındaki ABD Kanser Veritabanı kayıtlarını inceledi.

Meme, prostat, akciğer ve kalın bağırsak kanserinin erken evresinde olan 281 hasta ameliyat, kemoterapi ve radyoterapi gibi geleneksel tedavi yöntemleri yerine alternatif tedaviyi tercih etti. Benzer teşhis konmuş 560 kanser hastası da onkolojide uygulanan geleneksel tedavi yöntemlerine başvurdu. İnceleme sonucunda, tedavi için sadece bitkiler, özel beslenme ve enerji verdiğine inanılan bazı taşların kullanıldığı alternatif tıp yöntemlerine yönelen kanser hastalarının, geleneksel yöntemleri seçenlere göre ilk beş yılda ölüm risklerinin ortalama 2 buçuk kat daha fazla olduğu görüldü.

Kaynak: Karar Gazetesi

Manşetler

DUYURU-4