Sinsi hastalık, Bir anda Türkiye'nin gündemine bomba gibi düştü

Türkiye’nin gündemine bir anda bomba gibi düşen pankreas kanserleri konusunda Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Şinasi Sevmiş çarpıcı açıklamalar yaptı...

Türkiye’nin gündemine bir anda bomba gibi düşen pankreas kanserleri konusunda Gaziosmanpaşa Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Şinasi Sevmiş çarpıcı açıklamalar yaptı. Pankreas kanserinin çevresel ve genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıktığını belirten Sevmiş, hastalığın tanısının erken konulması durumunda kaliteli ve uzun bir yaşam sürdürmenin mümkün olduğunu söyledi. Pankreasın karın içindeki derin yerleşimi ve önünde bazı organların bulunması tanıda zorluğa neden olduğunu belirten Sevmiş, “bu nedenle hastalığın tanısının yüzde 75’i ileri evrede, yüzde 25’i erken dönemde gerçekleşiyor” dedi.

Doç.Dr. Sevmiş, hastalığın en önemli belirtisinin “nedeni açıklanamayan karın ağrıları ve kilo kayıpları” olduğunu, ağrıların ilerleyen evrede sırta vurduğunu söyledi. Sevmiş, diğer belirtileri şöyle açıkladı; “Karın ağrıları ilk evredir. Hastanın böyle bir şikâyetle veya kilo kaybıyla doktora müracaatı halinde, pankreas kanserinden şüphelenilmelidir. Ayrıca sarılık pankreas başına yerleşen kanserlerde çok önemli bir şikâyet olarak karşımıza çıkar. Halsizlik, iştahsızlık ve bulantı diğer belirtilerdir.”

Ailesinde kanser olanların genetik faktöre bağlı olarak pankreas kanserine yakalanma riskinin 3-4 kat arttığını vurgulayan Sevmiş, hastalığın diğer nedenlerini şöyle açıkladı; “Sigara ve yağlı yiyecekler kanser gelişimine etki eden önemli faktörlerdendir. Kronik pankretatit ise 10 kat arttırır. Kahve ve alkol risk faktörü olarak üzerinde sık çalışılan diğer çevresel etkenlerdir. Tabi sigara, alkol, kahve, yağlı yiyeceklerden uzak durup, sebze ve meyve tüketmek, düzenli aralıklarla kontrol yaptırmak, önlemler olacaktır.”
Siyah ırkta daha sık görülen Pankreas kanserine Amerika’da her yıl 37 bin kişinin yakalandığını, her yıl 35 bin kişinin de bu hastalıktan vefat ettiğini belirten Doç. Dr. Sevmiş, hastalığın Türkiye’de de yaygınlık açısından Amerika ile aynı sayıda olduğunu vurguladı.

Değişik kanser hastalıklarında olduğu gibi pankreas kanserinde de tedavideki başarının erken tanıda olduğunu belirten Gaziosmanpaşa Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Şinasi Sevmiş şöyle devam etti; “Hastaların 10 ayda yaşama veda ettiği bir istatistiğe işaret etmiyor. Hastalık pankreas içinde yakalanırsa, 5 yıl yaşama şansı yüzde 30-40, dışına taşmışsa yüzde 5, uzak organlara gitmişse yüzde 1’dir. Ancak pankreas kanseri olarak 10 yıldır yaşayan hastalarımız bulunmaktadır. Bu nedenle korkuya ve paniğe gerek yok. Kan tahlilleri, ultrasonografi ve tomografi hastalığa tanı koymamızda büyük faydalar sağlıyor. Yine vurgulamak istiyorum, yeter ki şikâyet halinde doktora gitmeyi ve risk altında bir birey isek düzenli aralıklarla kontrolleri ihmal etmeyelim.”

Kansere bağlı hastalıklardan ölümlerde pankreas kanserinin 5. sırada yer aldığına işaret eden Sevmiş, tedavi ile ilgili şunları söyledi. “En etkili çözüm cerrahidir. Cerrahi tedaviye ek olarak kemoterapi ve radyoterapide hastanın sağ kalımını uzatmak ve yaşam kalitesini arttırmak için yararlandığımız diğer yöntemlerdir. ”

Manşetler

DUYURU-4