Şimdi de evcil hayvanlardan geçen virüs uyarısı

EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof.Dr. Abdullah Sayıner, Prof.Dr. Çağrı Büke ve Doç.Dr. Candan Çiçek'in katılımıyla düzenlenen konferansta grip ve gripten korunma yolları anlatıldı.

Doç.Dr. Çiçek, “2005 yılından beri incelenen H3N8 virüsü önce atlarda ortaya çıktı. Ardından tazı köpeklerine, oradan da evcil hayvanlarda rastlandı. Bu virüsün mutasyona uğrayıp H1N1 bazında insanlara da bulaşmasından korkuyoruz” dedi.

Son birkaç yıldır gribin ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyleyen Prof.Dr. Abdullah Sayıner, İnfluenza mikrobunun vahşi kuşlardan evcil hayvanlara, oradan da salgılar yoluyla insanlara bulaştığını belirtti. Gribin öksürük ve hapşırma yolu ile insanlar arasında yayıldığını ve dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Prof.Dr. Sayıner, “Hastalık insanlarda başlamadan 1 gün önce ve başladıktan sonra 7 gün daha hasta tarafından bulaştırma olasılığı taşıyor. Hastalarla yakın temasta bulunmamaya dikkat etmek gerekiyor. Çünkü mikrop cansız nesneler de dahi 10 güne kadar yaşayabiliyor” dedi.

Geçen yıl ülkemizde artışı görülen H1N1 virüsüne değinen Prof.Dr. Sayıner, yapılan araştırmalara göre virüsün Ekim ve Kasım aylarında artış gösterdiğinin gözlemlendiğini ve risk grubunda olanların bu aylarda dikkatli olması gerektiğini ifade etti. Prof.Dr. Sayıner, Dünya Sağlık Örgütü'nün geçtiğimiz ay yaptığı araştırmalarda influenza virüsü ile henüz karşılaşılmadığını fakat önümüzdeki aylarda gelmesi beklendiğinden dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Doç.Dr. Candan Çiçek yeni bir virüs tehditi altında bulunduğumuzu belirtti. Doç.Dr. Çiçek, “2005 yılından beri incelenen H3N8 virüsü önce atlarda ortaya çıktı. Ardından tazı köpeklerine, oradan da evcil hayvanlarda rastlandı. Bu virüsün mutasyona uğrayıp H1N1 bazında insanlara da bulaşmasından korkuyoruz, Bu konuda çalışmalar sürüyor” dedi.

Gripten korunma yöntemlerine değinen Prof. Dr. Çağrı Büke mevsimsel gribin toplumların yüzde 5 ile yüzde 15'ini etkilediğini söyledi. Alınacak olan basit önlemler ile gripten korunabilineceğini belirten Prof. Dr. Büke, “Hapşıran kişiler kağıt mendil kullanıp atmalı ve ellerini iyice dezenfekte etmeliler bunun için de su ve sabunla elleri 1 dakika boyunca yıkamak yeterli olacaktır” dedi. Su ve sabun bulunmadığı yerlerde, alkol bazlı el dezenfektanlarının kullanılabileceğini ifade eden Prof. Dr. Büke bu konuda eğitimin küçük yaşlardan itibaren verilmesi gerektiğini önemle belirtti. Grip aşılarının yüzde yüz etkili olamayacağını, aşıdaki virüs ile insandaki virüs örtüşse dahi yüzde 70-90 oranında koruma sağlayacağını ifade eden Prof.Dr. Büke, “Ancak yapılan araştırmalara göre aşının gribin yol açtığı zatürreye bağlı ölüm oranlarını azalttığı görülmüştür. Bu açıdan risk grubunda olan kişilerin aşı yaptırması tavsiye edilmektedir” dedi.

Manşetler

DUYURU-5