Silikon göğüsler meme kanseri teşhisini engelliyor

Silikon göğüslerin meme kanseri teşhisini geciktirdiği kanıtlandı. İmplant taktıran her 4 kadından birinde kanser geç teşhis ediliyor ve kanser riski yüzde 38 artıyor.

British Medical Journal'da yayımlanan araştırmanın sonuçlarına göre, meme implantlarının varlığı meme kanserinin geç teşhisine ve meme kanseri olan kadınların hayatta kalma süresi üzerinde etkili oluyor. Kanada ve Amerika'daki meme kanseri olan kadınlar üzerinde yapılan 12 çalışmanın sonucunu birleştiren araştırmacılar meta-analiz yaptılar. Araştırmacılar; implantlar genellikle radyo opak olduğu için, silikon veya serum fizyolojik dolu olsun, mamografi yorumlanmasına engel olabildiğini belirledi. Görünürlüğü etkilemesi nedeniyle olumsuz etkisi olduğu da vurgulandı. Dünyanın en prestijli tıbbi dergisi British Medical Journal'daki habere göre, meme implantları ile kadınlarda meme kanserinin geç tanısı riski oranı yüzde 26'larda. Kadınların implant sebebiyle karşılaştıkları risk yüzde 38 oranında artıyor.

MR KULLANILMALI
Araştırmacılar yaptıkları işi Kanada merkezli sınırlamalara rağmen; meme kanseri ya da sonrasında sağkalım üzerine "biriken kanıtlar" ve gözlemler tanıda gecikmeleri gösterse bile "ileri çalışmalar uzun vadeli etkileri belirlemek için gereklidir" dedi. Çözümün MR (Manyetik Rezonans Görüntüleme) kullanmak olabileceğini de sözlerine eklediler.

Prof. Dr. Erkan Topuz (Emsey Hastanesi Onkoloji Direktörü):
RİSKE DİKKAT, KONTROL ŞART
Meme kanseri olanlarda silikon veya meme plastizi olanlarda bu risk de ön plana çıkabiliyor. Bu hastalarda lokal nüksler de mamografi ve ultrasonla geç konulabiliyor. Lokal nüks ilerleyerek, hastanın geç cerrahi girişimlere sebep olabiliyor. Dolayısıyla bazı araştırmalara göre lokal nüksün uzak metastaz yapma şansının fazla olduğu göz önünde bulundurularak, bu tip hastalarda MRM ön plana çıkartılmalı. Silikon ve diğer yaklaşımları yaptıran meme kanseri olan hastalarda hasta ikaz edilmeli, ben kontrollerini çok daha dikkatli yaptırmalarını öneriyorum.

Doç. Dr. Taflan Salepçi (Özel Universal İtalyan Hastanesi Tıbbı Onkolog):
EN GÜVENİLİR YÖNTEM MR

Sağlam memelere implant yapıldıysa ultrasonografik muayene ile geç teşhis edilebilir. İmplant, meme muayenesini ve ultrasonunu sonucunu yanıltıp erken tanıyı geciktirebilir. MR güvenli bir tanı yöntemdir. Görüntülemelerin tamamı tamamlayacıdır. Meme implantı olanların önce meme muayenesi ve ultrasonu yaptırdıktan sonra kesin ve doğru sonuca ulaşabilmeleri için MR yaptırmalarını da öneriyorum. Mamografi de meme sıkıştırılıyor ama implant nedeniyle sıkıştırılamadığında istenilen doğru sonuç alınamayabilir. En doğru sonuç MR ile alınır. 

Didem Seymen/Sabah

Manşetler

DUYURU-4