Sil baştan hastane!..

Etimesgut’ta talebi karşılamayan devlet hastanesi için yeni bir proje hazırlandı. 1930’lu yıllardan kalan binalarda hizmet veren hastane, tamamen yıkılarak yerine 350 yataklı modern bir sağlık yerleşkesi inşa edilecek.

Murat YILMAZ

Başhekim Op. Dr. Orhan Koç, “Maliyeti 40 milyon TL’nin üzerinde, Etimesgut’a yakışan bir hastane olacak” dedi.

Son yıllarda hızla gelişen Etimesgut’ta ihtiyacı karşılamayan devlet hastanesinin yenilenmesi için harekete geçildi. Dağınık bir bina yapısına sahip olan hastane, yatak kapasitesi artırılarak yenilenecek. Daha önce arazi sıkıntısı nedeniyle yeni bir çalışma yapılamadığını belirten Etimesgut Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Orhan Koç, yeni hastane projesini Ankara Hürriyet’e anlattı:

İLÇEYE YETMİYORDU

“1930’lu yıllardan kalma yapılarda hizmet veriyoruz. Günde 2 bine yakın hastaya poliklinik hizmeti sunuyoruz. Mevcut hastane koğuş tipi 100 yatak kapasiteli. Kısımlar 7-8 parçalı, herbiri ayrı yerde. Bunların hepsi yıkılacak. Hastanede yataklı kısım zaten az bir kapasitedeydi, ilçeye yetmiyordu. Hastane inşası sırasında 1 yıl boyunca yataklı kısım olmayacak. Sadece acil ve poliklinik hizmetlerini sunacağız. Yataklı kısımla ilgili hastalarımızı Sincan Devlet Hastanesi veya diğer civar hastanelere göndereceğiz. Yatışı yapılacak hastaların işlemlerini biz organize edeceğiz.

MEVCUT ARAZİ DEĞERLENDİRİLDİ

Hastane, yıllardır kangren olmuş bir sorundu. Şimdiye kadar gecikmesinin en büyük nedeni uygun arazi olmaması. İlçenin sınırları içerisinde araziler genelde başka bir kuruma ait çıkıyor. Kamulaştırarak üzerine sağlık binası yapmak yüklü maliyet getiriyor. Bundan sonra planlamacıların sağlık alanlarını ayırması lazım. Hastanelerde yaşam alanının oluşturulması, iç mekanların düzenli olması için bize en az 40 dönüm arazi gerekiyor. Baştan öngörülü ayarlanmadığı için biz de mevcut araziyi değerlendirmek zorunda kaldık.

İLK TEMEL EKİM’DE

Yeni hatanede anjiyo merkezi, diyaliz, yenidoğan, palyatif bakım gibi bütün özellikli hizmetler verilecek. Refakatçiler tek kişilik odalarda, tuvaleti ve banyosuyla hastaların yanında rahat bir şekilde kalabilecek. Hastanenin maliyeti 40 milyon TL’nin üzerinde. Ekim’in ilk haftası gibi de temeli atılacak. Hastanede hepsi kendi başında ayrı bir öneme sahip ünite ve merkezler olacak. 35 dönümlük bir araziye sahip hastane 700 iş gününde tamamlanacak. İlk etabı seneye bu günlerde bitmiş olacak. Acil ve yoğun bakım kısmı ikinci etapta tamamlanacak.

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ

Bölgede ihtiyaç duyulan ağız diş sağlığı hizmetlerini de göz önünde bulundurduk. 500 bin nüfuslu bir yer olmasına rağmen hastalarımız Sincan’a veya başka yerlere gidiyor. Burada müstakil bir ağız ve diş sağlığı merkezi kurmaya karar verdik. Merkez, ayrı bir yerde 34 diş hekimi ve 4 uzman diş hekimiyle hizmet veriyor. Hekimlerin hepsinin ayrı odaları var. Nihai planda hem Eryaman’da hem de Etimesgut içerisinde müstakil bir ağız ve diş sağlığı merkezi yapılacak.

İLK KARDİYOPULMONER REHABİLİTASYON MERKEZİ

Yeni hastanede kardiyopulmoner rehabilitasyon merkezi kuracağız. Ankara’da kardiyak rehabilitasyon merkezi, sadece Yüksek İhtisas Hastanesi’nde var. Pulmoner rehabilitasyon ise Sanatoryum’da bulunuyor. Başkent’te devlet hastanesi olarak ikisinin birlikte bulunduğu ilk ilçe Etimesgut olacak. Fizik tedavi hizmetleri ilk geldiğimizde 4 yatakta veriliyordu biz 20 yatak kapasitesine çıkardık. Çocuklara yönelik de bir rehabilitasyon merkezimiz olacak. Evde sağlık hizmetlerinden 600’den fazla hastamız yararlanıyor. Toplum ruh Sağlığı Merkezimizi de açıyoruz. Ankara’da 4 yerde var 5’ncisi de bizde açılıyor. Bu merkezde iş uğraş terapileriyle toplumun içine dahil olması gereken kişilerin sosyal hayata katılmalarını sağlayacağız. Bu ünite ve merkezlerle şikayetleri minimuma indirerek hastalarımızın tedavisini kolaylaştırıyoruz. Yeni hastane binamızda da bu hizmetleri daha kapsamlı ve rahat bir şekilde sunacağız.”

Manşetler