Sigortacılıkta yabancı sayısı artabilir

Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, düşük sigortalılık oranının yarattığı potansiyel nedeniyle, sigortacılıkta yabancı sermayeli şirket sayısının 2012’de artacağının ...

Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, düşük sigortalılık oranının yarattığı potansiyel nedeniyle, sigortacılıkta yabancı sermayeli şirket sayısının 2012’de artacağının öngörüldüğünü söyledi

Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, 2011 yılının üçüncü çeyreği sonunda, sigorta sektörü prim üretiminin, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 22.66 artarak 12 milyar 634 milyon liraya ulaştığını söyleyerek, “Prim üretiminin 10 milyar 526 milyon lirası elementer branşlardan, 2 milyar 108 milyon lirası da hayat sigortalarından elde edildi. Hayat dışı branşlarda büyüme oranı yüzde 21.27 olurken hayat sigortaları prim üretimi yüzde 30.09 oranında arttı” dedi.
Yüzdesel olarak değerlendirilirse, 9 aylık dönemde en yüksek oranda büyümenin genel zararlar branşında olduğunu aktaran Su, “Üçüncü çeyrek sonunda bu branştaki artış yüzde 54.97 olurken, kara araçları 21.75, hastalık sağlık branşı yüzde 19.48, nakliyat 19.32, kara araçları sorumluluk 15.13, yangın ve doğal afetler branşı yüzde 15.24 oranında büyüdü. Yılın ilk yarısında yüzde 19.8 oranında büyüyen kaza branşında prim artış oranı yüzde 14.97’e düşerken, genel sorumluluk branşındaki artış yaklaşık yüzde 15.93 olarak gerçekleşti” şeklinde konuştu.

‘Rekabet yoğunlaşır’
Mustafa Su, 2012 öngörüsü olarak da, “Önümüzdeki yıllarda, ülkemizdeki düşük sigortalılık oranının yarattığı potansiyel nedeniyle, yabancı sermayeli şirketlerin sayısının artacağını ve rekabetin daha da yoğunlaşacağını öngörmekteyiz. Bununla birlikte, şu ana kadar rekabetin yarattığı olumsuz sonuçlar nedeniyle, mevcut bazı ortaklıklarda konsolidasyon da söz konusu olabilir. Beklentimiz, rekabetin sağlıklı, yapıcı ve hizmet odaklı olmasıdır” dedi.



‘TEDAVİ MASRAFI SORUMLULUĞU ORTADAN KALKTI’
Sektörde üçüncü çeyrekte gerçekleşen en önemli gelişme olarak kazalarda, sağlık giderleri trafik sigortası kapsamında sigorta şirketleri tarafından karşılanırken, ağustos ayında çıkan torba yasa ile birlikte artık kusur oranına bakılmaksızın, trafik kazası geçiren ve geçmişte kaza geçirip de tedavisi sürenlerin tüm tedavi masraflarını SGK’nın üstlenmesini gösteren Mustafa Su, “Yasanın uygulamaya girmesi ile de sigorta şirketlerinin bu konudaki sorumluluğu kanunen ortadan kalkmıştır” diye konuştu.

Aegon ‘hayat’ta iki yıl üst üste % 100 büyüdü
2011 yılında AEGON, geçtiğimiz sene hayat branşında başlayan atağı devam ettirerek 2 sene üst üste yüzde 100’lük başarı yakaladı. 2010 yılı 9 aylık toplam prim üretimi 10 milyon lira iken bu sene yüzde 103’lük artışla 21 milyon liraya ulaştı. 2011 yılını ilgili değerlendiren aldığımız AEGON Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Uğur Tozşekerli, elde ettikleri sonuçlardan oldukça memnun olduklarını ifade etti.
Çoklu dağıtım kanalı stratejisini benimsediklerini söyleyen Tozşekerli, bu kapsamda direkt satış ekibi, acenteler ve alternatif dağıtım kanallarına yatırım yaptıklarını ve 2012 yılında Türkiye’nin birçok ilinde irtibat bürosu kurmayı amaçladıklarını kaydetti.

Uyumlu, etkin yönetim...
AEGON’un Türkiye’de faaliyetlerinin başladığı 2008 yılından itibaren insan kaynağına, iş süreçlerine ve teknolojiye yatırım yapıldığını belirten Tozşekerli, “Daha sonra da müşteri ihtiyaçlarına ve bireylerin yaşam döngülerine uyumlu ürünleri piyasaya sunduk ve bütün satış kanallarımızı yeniden yapılandırdık. Birinci stratejimiz ‘Çoklu Dağıtım Kanalı’ydı. Biz acentelerimizle, direkt satış ekibimizle, bankasürans ortağımızla ve alternatif dağıtım kanallarımızla büyümeyi planlıyoruz. Bu çerçevede bütün kanalların uyumlu, doğru ve etkin yönetilmesini sağladık” dedi.

Yaşam döngüsüne uygun
Şirketin direkt satış ekiplerinin sayısının 500’e yükseltildiğini ifade eden Uğur Tozşekerli sözlerini şöyle tamamladı:
“Bir yandan da acentelerimizin sayısını artırdık. Bu hızla da devam etmeyi planlıyoruz. Diğer taraftan her dağıtım kanalının ihtiyaç duyduğu bazı ürünler olduğunu biliyoruz. Müşterinin ihtiyacı sadece emekli olduğunda ek bir gelir elde etmekle sınırlı değil. Dolayısıyla yaşam döngüsünde çeşitli ihtiyaçları karşılayabilecek farklı ürünler de geliştirdik. Çoklu dağıtım kanalı stratejilerimiz, insan kaynağına, sürece ve teknolojiye yatırım yapan bir anlayış benimsiyor olmamız ve müşterinin yaşam döngüsüne uyumlu ürün geliştirmeye odaklanmış stratejimiz başarımızın temel kaynağıdır.”

Mahruki, Allianz gelişim günlerine konuk oldu
Allianz, çalışanlarının kişisel gelişimlerine katkıda bulunacak bir uygulamaya imza attı. Allianz, ‘Gelişim Günleri’ adı altında çalışanlarına özel eğitim oturumları düzenleyerek iki günlük program boyunca teknik sigortacılık, mesleki gelişim, kişisel gelişim konularını kapsayan çeşitli alanlarda tüm çalışanlarını bilgilendirdi.
Program boyunca sigorta şirketlerinin finansal dinamikleri konusundan dijital pazarlamaya, ofiste ergonomi başlıklı söyleşiden proje yönetiminin temellerine, kariyer planlamadan reaktifliğe ve insan kaynaklarından stratejik hasar yönetimine kadar birçok başlık altında oturum düzenlendi.
Son oturumun konuşmacısı olan AKUT’un (Arama Kurtarma Derneği) kurucu üyelerinden Nasuh Mahruki ise, ‘Zirveye Ulaşmak, Kendi Everest’inize Tırmanın’ konulu oturumunda, kendi dağcılık deneyimlerine dayanarak insanın kişisel potansiyelini keşfetmesine yönelik ilham veren hikâyelerini katılımcılarla paylaştı.

Somuncu Halk Sigorta Genel Müdürü
Halk Sigorta Genel Müdürlüğüne Bülent Somuncu atandı. Daha önce Sigorta Denetleme Kurulu Başkanlığı ve Güven Sigorta Genel Müdürlüğünü görevlerini de yürüten Somuncu, Ticaret Bakanlığı'nda başladığı meslek yaşamı boyunca, Sigorta Denetleme Kurulu'nda Uzmanlık ve Ankara Grup Başkanlığı görevlerinde de bulundu. Bülent Somuncu, ayrıca İstanbul Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu'nda Sigorta Hukuku ve Başkent Üniversitesi'nde Sigorta Hasar Uygulamaları dersleri verdi.

TARSİM yabancı basınında
TARSİM tarafından Bursa’da gerçekleştirilen Uluslararası Hasar Tespit Semineri’nin başarısı yurt dışında yankı bulmaya devam ediyor. AIAG (Uluslararası Tarımsal Ürün Sigortacıları Birliği) tarafından her yıl bir ülkede yapılan, Uluslararası Hasar Tespit Semineri bu sene, Tarım Sigortaları Havuzu (Tarsim) ev sahipliğinde Haziran ayında Bursa’da gerçekleştirilmişti.

Almanya’da bitkisel ürünlerde dolu sigortası yapan ve pazar lideri olan Vereinigte Hagel şirketinin dergisinde yayınlanan haberde, gerçekleşen organizasyonun mükemmel olduğunun altı çizildi. Organizasyon detaylarının yanı sıra, Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi ve TARSİM ile ilgili bilgilerin de yer aldığı haberde, Türkiye’nin fındık, kayısı, incir ve kiraz ihracatında dünya lideri olduğu belirtildi.

 

Manşetler

DUYURU-4