Amerikalı sağlık yetkilileri, sigara dumanının akciğerlere ve DNA'ya anında zarar verdiğine dikkat çekti. Barack Obama yönetimi, sigarayla mücadeleye devam edeceğini belirtti.
ABD Kamu Sağlığı Teşkilatı Şefi Dr. Regina Benjamin, tiryakilerin çevresindekilere de zarar verdiğine dikkat çekerek, sigara kullanım oranlarının düşürülmesi için ek vergi, tedavi ve yasaklar gibi her türlü yolun denenmesini istedi. Benjamin, "Tütündeki kimyasal maddeler dumanı çektiğiniz her seferinde akciğerlerde anında hasara neden oluyor. En küçük miktarda dahi olsa sigara dumanına maruz kalmak DNA'ya zarar vererek kansere neden olabiliyor." ifadelerini kullandı.
Sigara üreticilerini, tütün ürünlerini kasten bağımlılığa neden olacak şekilde ürettiğini vurgulayan Dr. Regina Benjamin, sağlığa daha az zarar verdiği öne sürülen yeni tip sigaraların da diğerleri kadar tehlikeli olduğunu ve bağımlılık yaptığını ifade etti.
ABD Sağlık Hizmetleri Başkanı Kathleen Sebelius ise sigarayla mücadelenin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurgulayarak, tütün kullanımını azaltmak için önlem almaya devam edecekleri sözünü verdi.
Sigara tüketimi ABD'de her yıl 443 bin kişinin ölümüne neden oluyor. Bu sayı, ölen 5 kişiden birinin sigara nedeniyle (kanser, kalp krizi, akciğer yetmezliği ve diğer hastalıklardan) hayatını kaybettiği anlamına geliyor. Sigara tüketimi ayrıca yılda 193 milyar dolar değerinde iş kaybına ve sağlık harcamasına yol açıyor.
Uzmanlar; sigara fiyatlarını yükseltilmesi, kamuya açık alanlarda sigara yasağı, sigarayı bıraktırma tedavilerin yaygınlaştırılması ve sigara karşıtı kampanyaların, bu zehirli maddenin tüketiminin azaltılmasında işe yaradığını vurguluyor. ABD'de yetişkinlerin yüzde 23'ü, lise öğrencilerinin ise yüzde 17'si sigara içiyor.