Sigara ve fazla kiloya son

Sigara içenleri ‘Sigarayı seviyorum, bırakmayı düşünmüyorum’ diyenler yani ‘Umutsuz vakalar’ ve ‘Sigara içiyorum ama bırakamıyorum’ diyenler olarak ikiye ...

Sigara içenleri ‘Sigarayı seviyorum, bırakmayı düşünmüyorum’ diyenler yani ‘Umutsuz vakalar’ ve ‘Sigara içiyorum ama bırakamıyorum’ diyenler olarak ikiye ayırabiliriz. İkinci gruptakilerin sigarayı bırakmamasındaki nedenlerden biri de kilo alma korkusudur. 15-20 yaş arası gençlerin yüzde 20’si sigara içmektedir. Özellikle15-20 yaş arasındaki hafif toplu kızlar sigaraya zayıflamak için başlıyor.

Sigarayı bırakanlar ortalama 4.5 kg alıyor. KSigara bırakıldıktan sonraki ilk haftada vücutta su birikir ve ağırlık 2.5 kg artar. Bu durum sigarayı bırakan kişinin vucüt imajında ve dış görünüşünde bozulmaya sebep olarak bireyi tekrar sigaraya başlamaya iter.

Kafein alımına dikkat

Bu kötü alışkanlığı bırakmaya niyet eden kişi daha sigarayı bırakmadan beslenme alışkanlığını değiştirmeli ve egzersiz programına başlamalıdır. Spor yapan kadınların sigarayı bırakma başarısı iki kat daha fazladır. Sigarayı bıraktığınızda şekeriniz düşecek, metabolizmanız şeker tüketmek isteyecek ve siz tatlı krizine gireceksiniz. Bunu önlemek için şekersiz çiklet çiğneyin, şeker ihtiyacınızı meyvalardan veya taze sıkılmış meyva sularından karşılayın. Sigarayı bıraktıktan sonra kafeinli içecekler içmeyin. Ka fein huzursuzluğu arttırır. Nikotin içeren çikletler iştahı kapayarak kilo artışını önler. Sigarayı bırakmaya niyetli kişi diyet ve egzesiz yaparak 3,4 kiloluk ağırlık artışı problemi ile mücadele etmelidir.

‘Önce zayıflayayım, sonra bırakırım’ fikri yanlış

Kişi zayıflamak ve iştahını kesmek için sigara tüketimini arttırır. Kilo vermeyi başarıp, sigarayı bıraktığında ise sigara içme tutkusunu daha fazla yemek yiyerek veya atıştırarak bastıracak ve sonuçta tekrar kilo alacaktır. Buna morali bozulacak kişinin tekrar sigaraya başlaması kaçınılmazdır. Kişi sigarayı bırakmayı kendi hayatı için pozitif bir olay olarak görmeli, bunu başardığında hayatında açığa çıkan boşluğu fazla yiyecek tüketimi gibi negatif bir davranışla değiştirmemelidir. Gelişmiş batı toplumlarında sigara kullanma oranı her geçen yıl daha fazla düşmektedir. Ancak düşüşün önemli bir kısmı erkeklerde olmaktadır.

Kadınlarda sigara bırakılınca vücut ağırlığının artacağı korkusunun sigara içim hızındaki düşüşüengellediği görülmektedir.

Manşetler