Hürriyet gazetesinden Aysel Alp'in haberine göre uygulama hayata geçtiğinde yıllık 5 milyon kutu sigaradan 3 milyar TL gelir elde edilerek, sigaraya bağlı hastalıkların önlenmesinde kullanılacak.
Türkiye halen sigara ve sigaranın neden olduğu hastalıkların tedavisi için yılda 2.8 milyar TL harcama yapıyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, tütün mamülleri tüketiminin kamu sağlık harcamalarını üzerindeki mali yükünü ortaya koyan detaylı bir çalışma yaptırdı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Dünya Sağlık Örgütü uzmanlarının ortaklaşa yaptığı çalışmada kanser, kralp damar ve solunum yolu hastalıklarında tütün kullanımının etkisi ortaya kondu.
Böylece tütüne atfedilebilir sağlık harcamaları toplamının 2.8 milyar TL olduğu hesaplandı.
KANSER İÇİN 563 MİLYON; KALP-DAMARA 1 MİLYAR
35 yaş üzeri, sigara kullanan veya kullanmış olan kanser hastalarının tedavisi için 564 milyon TL harcanırken; bunun 482 milyon lirasını sigara kullanan erkek hastaların tedavisi oluşturduğu görüldü. Yine tiryakinin kalp ve damar hastalıklarının tedavisi içinse 957 milyon TL harcandı. Bunun 701 milyon lirasını da erkek hastalar oluşturdu. Solunum yolu hastalıkları içinse 805 milyon lirası erkek, 397 milyon lirası kadın olmak üzere 1.2 milyar TL harcanırken; üreme ile ilgili hastalıklar için de 24 milyon lira fatura çıktı. Toplamda ise tütünden kaynaklanan hastalıkların tedavisi için 2.8 milyar TL`lik harcama yapıldı.
KUTU BAŞI 60 KURUŞ, SON KARAR HÜKÜMETİN
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bu faturanın `sürdürülemez` olduğu gerekçesiyle, dünya örneklerini de ortaya koyarak, tüketilen her biri kutudan 60 kuruş alınmasını önerdi. Sağlık Bakanlığı`nın da desteklediği bu önerinin Bakanlar Kurulunca kabul edilmesi halinde yılda tüketilen 5 milyar kutu ilaçtan toplam 3 milyar TL elde edilmiş olacak. Böylece yıllık 2.8 milyar liralık tütün ve tütüne bağlı hastalık tedavisi için kullanılan maliyet de karşılanmış olacak.
Strese karşı en iyi çözüm toprak
NEW YORK'TA 1.5 DOLAR
Yapılan çalışmada dünya örneklerine de yer verildi. New York`ta 5 belediyede kutu başına 1.5 dolar alındığı vurgulandı. İsviçre`de Tütün Kontrolü Fonu kurulduğu,bu çerçevede paket başına 0.03 isviçre frangı alındığı, İzlanda`da toplam tütün satışların üzerinde yüzde 0.9 kesinti yapılarak elde edilen gelirin vatandaşı bilinçlendirmek için kullanıldığına dikkat çekildi.