Şanlıurfa’nın Harran ilçesinde kurulacak ve özel mimari teknikleri ile geliştirilen Ekolojik Kadın Köyü, şiddete maruz kalan her kesimden kadın için bir çatı görevi üstlenecek.
Konuyla ilgili olarak projenin mimarı Yeni Yüzyıl Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi Mimarlık Bölümü Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Gülay Yedekçi Arslan, “Şiddete maruz kalan kadınların yaşadıkları tramvayı üzerlerinden atmalarına yaşadığı mekânla da destek verilmeli.” dedi.
Arslan, Ekolojik Kadın Köyü’nü planlarken, kent ölçeğinden başlayarak küresel düzlemde bir çalışma- araştırma merkezi ve küresel bağlamda fark yaratabilen bölgesel bir yaşam merkezi oluşturabilmeyi hedeflediklerini belirtti. Arslan, “Bütün bunların yanı sıra, tüm olanaklardan yararlanabilen kentteki kadın ile kırsal kesimde her türlü sosyal ve toplumsal öğelerden uzak olan kadınları belli bir yaşam alanında birleştirme de projenin amaçları arasında” diye konuştu.
Ekolojik Kadın Köyü, tarım, sağlık, spor, eğlence, eğitim, organik pazar alanları, kültür merkezleri, su parkı gibi alanları kapsıyor. Su ve enerji tasarrufu sağlayan ve yaklaşık 10 bin metrekare arazi üzerine kurulacak olan Ekolojik Kadın Köyü’nde kendi enerjisini üreten ve karbon salınımının “0″ olaması amaçlanıyor. Ekolojik, gri suyu kullanım suyu olarak kullanabilen sıcak, samimi, mutlu yaşamın hedef alındığı bir fiziksel çevre oluşturulması da projenin esaslarını oluşturuyor.